* Yazının orijinal metni için tıklayın
* Bu haberde kullanılan fotoğraflar www.time.com/time/magazine/europe/ adresinden alınmıştır.
Turkey's Great Divide
Thursday, Jul. 12, 2007 ByKATHRYN COOK FOR TIME
Only a few months ago, Utku Koseoglu would spend his evenings playing football or maybe downing an Efes beer or two with friends at a waterside nightclub in one of the trendier parts of Istanbul. His reading ran to thrillers like The Da Vinci Code. But these days, the 27-year-old lawyer is more likely to be found hunched over a conference table in a cramped and sweaty office in Istanbul's hectic Kadikoy district, toiling late into the summer night writing blogs, collecting Web clippings and organizing marches. When he finds time for a book, it's the writings of Turkey's revered founder Kemal Ataturk, not Dan Brown. "I could have been starting my career," he says with a wry smile. "Instead, I am doing this."
Time'ın kapağında 'Türkiye'nin ikilemi'
Time'da, "Kutuplaşma, gençleri etkinleştirdi. Laiklik yanlıları, Batı tarzı yaşam biçimlerinin tehdit altında olduğu korkusunu taşıyor" denildiDIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerikan haber dergisi Time, Türkiye'de seçim öncesinde yaşanan kutuplaşmayı Avrupa baskısında kapak yaptı. Time'ın "Türkiye'nin ikilemi" başlığıyla yayımladığı haber-analizde, bugüne kadar siyasete dahil olmayan gençlerin, bu kutuplaşma yüzünden siyasi alanda etkin olmaya başladığı belirtildi.
Time muhabiri Andrew Purvis, 22 Temmuz'daki seçimin hafızalardaki en çekişmeli seçim olacak gibi göründüğünü ve katılım oranının hiç olmadığı kadar yüksek çıkabileceğini yazdı.
Haberde, "Türkler bölünmüş durumda. Ve en derin fay hatların, genç Türkler arasında. Daha önce eylemciliğiyle tanınmayan bir jenerasyon, laiklik, İslamcılık veya milliyetçilik bayraklarıyla gösteriler yapıyor" denildi.
Time, nüfusun yüzde 70'ini 35 yaş altındakilerin oluşturduğu bir ülkede, bu gençlerin kilit önem taşıdığına vurgu yaptı.
'Laikler endişeli'
Laiklik yanlılarının, Batı tarzı yaşam şekillerinin tehdit altında olduğu korkusunu taşığını belirten Time, dindar gençlerinse AKP'yi, Türkiye'nin "amansız laik yasalarına" karşı bir çare olarak gördüklerini yazdı. Haberde, AKP'nin açıkça İslami doktrine başvurmaktan uzak durduğu, bunun yerine demokratik ve mali kurumları AB standartlarına taşımak için reformlar yaptığı belirtildi.Time, "Reformların yan etkisiyse ordunun siyasi alandaki etkisinin azaltılması ve dini özgürlükler ile azınlık haklarının artırılması oldu" diye yazdı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le de görüşen Time muhabiri, Gül'ün, AKP'nin yeniden iktidara gelmesi halinde cumhurbaşkanlığına aday olmayı planladığını belirtti. Gül, "Son 5 yıl içinde yaptıklarımız her şeyi kanıtlıyor. Bu bir Doğu ülkesinin hukuk sistemi mi? Şeriat mı? Hayır, bunlar Avrupa yasaları. Gerçek reformcu biziz" diye konuştu.
Gül'le görüşme
Time da, AKP'nin politikalarının laiklik yanlısı ve milliyetçi rakiplerininkinden daha Batı yanlısı olduğunu belirterek, bu durumu bir "ironi" olarak tanımladı.Haberde, "MHP-CHP koalisyonu belki türbanı Köşk'ten uzak tutar, ama Avrupa'dan ilham alan demokratik ve ekonomik politikalarda frene basabilir, AB üyelik müzakerelerini tehlikeye düşürebilir ve Kürt azınlığa yönelik kısıtlamalara yol açabilir" denildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder