Bu Blogda Ara

25 Haziran 2007 Pazartesi

Farkında mısınız Türkiye hızla kan kaybediyor

Tufan TÜRENÇ


Farkında mısınız Türkiye hızla kan kaybediyor


1- Bankacılıkta yabancı payı yüzde 42’ye yükseldi. 14 banka yabancıların oldu.

Acaba öteki ülkelerde durum nasıl? Oralardaki bankacılık sistemindeki yabancı payı ne kadar?

Liste şöyle:

Almanya’da yüzde 5, İtalya’da yüzde 8, Hollanda’da yüzde 11, İspanya’da yüzde 10, Danimarka’da yüzde 17, Avusturya ile Fransa’da yüzde 19.

Avrupa Birliği’nin bütün uyarılarına karşın Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri bankacılıkta yabancıların payının yüzde 20’yi geçmesine izin vermiyor.

2- Borsa’da işlem gören hisse senetlerinin yüzde 70’i yabancıların elinde.

Yabancılar ellerindeki dövizleri Türkiye’ye getirip Türk parasına çeviriyorlar ve borsaya yatırıyorlar. Elde edilen kazanç tekrar dövize çevrilip yurtdışına çıkıyor.

3- Yabancı yatırımcılar hazine bono ve tahvillerinin yüzde 23’üne sahip.

Türkiye dünyanın en yüksek faiz veren ülkesi. Yabancı yatırımcı bu yüksek faizlerden büyük kárlar sağlıyorlar. (Ekonomide bunlara sıcak para deniyor.)

4- Sigorta şirketlerinin de yarıdan fazlasını yabancı şirketler satın aldı. Bu piyasada yabancıların payı yüzde 40’ı geçti.

* * *

Devam edelim.

Güngör Uras’ın verdiği şu liste de çok ilginç:

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun toplam satışının yüzde 42.5’ini yabancı sermayeli şirketler yapıyor.

Toplam kárın yüzde 44.4’ünü yabancı sermayeli şirketler elde ediyor.

Toplam ihracatın yüzde 49’unu yabancı sermayeli şirketler yapıyor.

Bu rakamlar bazı şeylerin doğru olmadığını gösteriyor.

Türk insanının bin bir emekle ve özveriyle yarattığı kuruluşlar tek tek elden çıkıyor.

Şimdi de Migros ve Tansaş sırada.

Hiç kuşkusuz yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelmesi sevindirici.

Kalkınmamız için de gerekli.

Ancak yabancıların bizim en kárlı, en verimli şirketlerimizi satın almalarında tıpkı öteki ülkelerin koyduğu gibi bazı sınırlar olması gerekir.

Yabancı sermaye sadece hazıra konmamalı, yeni yatırımlar için gelmeli. Yeni işgücü ve ihracat potansiyeli yaratmalı.

Ama AKP iktidarı böyle bir duyarlılık içinde görünmüyor, günü kurtarmaya bakıyor.

* * *

AKP lideri bu konularda ekonomistlerin uyarılarına aldırmıyor.

353 milletvekiliyle cumhurbaşkanı seçtirememenin öfkesiyle meydanlarda halkı tehdit ediyor.

"Bana 367’nin üzerinde bir rakamla yetki verin yoksa seçimden sonra cumhurbaşkanlığı seçiminde kriz çıkar" diyor.

Halkı krizle korkutan Başbakan şunu söylemek istiyor:

"Ben seçimden sonra da uzlaşma aramayacağım. Öteki partiler benim adayımı desteklemezse kriz çıkar. Bundan da onlar sorumlu olurlar."

Oysa Anayasa cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma mantığı arıyor.

Ama AKP bu mantığı kabul etmiyor.

"İlle dindar bir cumhurbaşkanı seçeceğim" inadını sürdürüyor.

Anlaşılan seçimlerden sonra yine gergin ve tatsız günler yaşayacağız.

Yine kısır tartışmalarla havanda su döveceğiz.

Bu arada varımız yoğumuz yabancılara satılıyormuş...

Ülkenin büyük emeklerle yaratılan bankaları, ticari ve sanayi kuruluşları tek tek elimizden çıkıyormuş...

Kimin umurunda.

kara çarşaflı ampul..yorumsuz

BİR KORKAK ORDUYU BOZAR.YİGİT BULUT ./YORUM
Oyak Bank'ın satışına örnek verip 'ulusalcılar demek ki yanlış yapıyormuş' diyenler, 'Tüpraş’ı 1.6 milyar dolara satmayın, en az 6.5 milyar eder' dediğimiz zaman 'ulusalcı kafa diyerek, en fazla 2 milyar dolar eder' dediğinizi neden şimdi hatırlamıyorsunuz?

Yedek Subay Okulu’nun kapısından ilk girdiğimde gözüme çarpan cümle “bir korkak orduyu bozar” oldu. Bu ifadeyi hep düşündüm. Bir adam koca orduyu nasıl bozar diye. Bozması mümkün değil, bozduğu sadece imajı, daha doğrusu dışarıdan görünümü. Savaş alanından kaçan birkaç kişi, karşı tarafı yanlış düşüncelere sevkedebilir.

Bu noktada son günlerde çok tartışılan ve bizim de bu köşede ele aldığımız Oyak Bank'ın satışına dönmek ve bu satış sonrası Ulusoy’u eleştirir görünüp aslında özellikle ekonomide ulusal ağırlıklı modeli savunanlara ve özellikle kavramlara; köşelerinde ve miting konuşmalarında saldıranlara seslenmek istiyorum:

1- Herşeyden önce şunu bilin ki, Coşkun Ulusoy, ben ve benim gibi düşünenler için asla ve asla bu modelin savunucusu, örneği hatta parçası bile olamaz.

Tüpraş unutulmamalı

2- Ulusoy üzerinden “ulusal ekonomi modelini” dövme çabalarınız nafiledir. Bu yapının gerçek temsilcilerinin fikirleri, görüşleri ve yaptıkları ortadadır. Bizden olmayanların icraatları ile “işte herşey çöktü” mantığını zorlamanız abestir.

3- Oyak Bank'ın satışına örnek verip “ulusalcılar demek ki yanlış yapıyormuş” diyorsunuz. Peki “Tüpraş’ı 1.6 milyar dolara satmayın, en az 6.5 milyar eder” dediğimiz zaman “ulusalcı kafa diyerek, en fazla 2 milyar dolar eder” dediğinizi neden şimdi hatırlamıyorsunuz? Sizin para bile etmez dediğiniz Tüpraş, ilk ihale bedelinin 4 katı fiyatla satılmadı mı?

4- Sizin savunduğunuz “laissez faire, laissez passer” modelinin dünya üzerinde gelişmiş hiçbir ülkede kullanılan bir örneği var mı? Bankacılıkta sonsuz yabancı payını savunuyorsunuz, o zaman bu noktada soruyorum: Merkez Avrupa Birliği ülkelerinde neden bankacılıkta yabancı payı yüzde 20'nin altında? Neden Yunanistan bile yüzde 20’nin geçilmesine izin vermiyor?

AB'de yabancı payı düşük

Değerli dostlar, Bankacılık sektöründe yabancı sermaye payı günümüz itibarıyla yüzde 45’in hatta büyüme de dikkate alınırsa yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda. Satışa çıkarılan bankaların (Ziraat Bankası'nın tamamı, Halkbank ve Vakıfbank'ın yüzde 51'i) yabancıların eline geçmesi halinde, sektördeki yabancı sermaye oranının yüzde 70’ler üstüne çıkacak. Yukarıda da örnek verdiğim gibi; gelişmiş Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde oranlar oldukça düşük.

Örneklemek gerekirse; Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya'da yabancı sermaye payı yüzde 5, İtalya'da yüzde 8, İspanya'da yüzde 10, Hollanda'da yüzde 11, Danimarka'da yüzde 17, Avusturya ve Fransa'da yüzde 19, Yunanistan'da yüzde 20'nin dahi altında. Peki “anti ulusal modeli” savunanların övdüğü hangi ülkelerde yüksek? Yabancı payının yüksek olduğu ülkeler Avrupa Birliği'nin ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kontrol ettiği daha doğrusu sömürdüğü ülkeler. Bunları da örnekleyelim: Estonya'da yüzde 100, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 95, Slovakya'da yüzde 93, Meksika'da yüzde 82, Macaristan ve Polonya'da yüzde 65, Arjantin'de yüzde 48, Peru'da yüzde 47, Şili'de yüzde 42.

Sonuç: Hayatlarında bankamatiklerden para dahi çekmeyi bilmeyen, hisse senedi ile kese kağıdını ayıramayan bazı köşe yazarları birkaç gündür yabancıya satışın ne kadar büyük bir mucize olduğunu yazıp, ulusal ekonomik modeli topa tutuyorlar, Sezen Aksu’nun yalısının balkonunda rakı içip ülkeyi kurtaranlar; “Türk Silahlı Kuvvetleri Barzani’yi gerekirse alır, gelir” dedim diye beni “cahil” olarak nitelendirip, Barzani’ye dokunmamın bedelini kesmeye çalışıyorlar.

Bu noktada konuyu uzatmadan Türk halkına sadece bir cümle söylemek istiyorum: Bana yapılan saldırı hiç önemli değil, ben ne deediğimi, ne yaptığımı biliyorum. Yalnız bir detay var ki; hepimizin içi yanmalı, finansal entellektüel ve ağır endüstriyel dinamiklerini kaptırmış, finansal oyunlar ile üretim refleksleri yok edilmiş hiçbir yapı bağımsız değildir ve varoluşu sınırlıdır.

hürriyet usa






Kıbrıs Rum Başpiskoposu Hrisostomos, 16 Haziran’da Vatikan’da Papa 16. Benedict ile görüşmeden saatler önce ziyaret ettiği Napoli Katedralinde Aziz Gennaro’nun kurumuş kanının sıvılaştığını ve bu mucizenin Türklerin adadan çıkarak kiliselerin kurtulmasına alamet olduğunu savundu.



Para - borsaile ilgili herşey

sitene html kodları

HTML KODLARI SEÇ BEĞEN

arama motoruna ücretsiz kayıt

URL Submitter - URL Kay�t
Google AllTheWeb BuildTurkey
InfoTiger Rediff ScrubTheWeb
EntireWeb ExactSeek Splatsearch
WhatUseek TrueSearch GigaBlast
-------------------------------------------------------------

ARAMA MOTORLARINA DİREK KAYIT

URL KAYDET. 1. http://search.yahoo.com/info/submit.html Yahoo! Search 2. http://search.msn.com/docs/submit.aspx?FORM=WSDD2 MSN 3. http://www.google.com/intl/en/addurl.html Google 4. http://www.about.com/gi/pages/homehc.htm#c4 About 5. http://www.dmoz.org/add.html Open Directory 6. http://www.accoona.com/submit.html Accoona 7. http://www.exactseek.com/add.html ExactSeek 8. http://www.scrubtheweb.com/addurl.html ScrubTheWeb 9. http://www.snap.com/about/site.php?last_link_type=about Snap 10. http://www.searchsight.com/submit.htm SearchSight 11. http://www.searchit.com/addurl.htm SearchIt 12. http://www.buzzle.com/suggest_basic2.asp Buzzle 13. http://www.entireweb.com/free_submission/ EntireWeb 14. http://www.whatuseek.com/addurl-secondary.shtml What U Seek 15. http://www.ezilon.com/ezilon_url_submission.htm Ezilon 16. http://www.gimpsy.com/gimpsy/searche...check_free.php Gimpsy 17. http://www.dirone.com/add_link_m.php dirOne 18. http://www.websquash.com/cgi-bin/sea...l?Mode=AnonAdd WebSquash 19. http://www.abilogic.com/how-to-suggest-a-site.php AbiLogic 20. http://addurl.amfibi.com/ Amfibi 21. http://www.01webdirectory.com/submit.htm 01WebDirectory 22. http://www.netinsert.com/en/insert.html NetInsert 23. http://www.mavicanet.com/ MavicaNET 24. http://www.searchhippo.com/addlink.php SearchHippo 25. http://www.worldsiteindex.com/ World Site Index 26. http://www.dailyorbit.com/add.htm DailyOrbit 27. http://www.nationaldirectory.com/addurl/ NationalDirectory 28. http://www.tygo.com/websites/FreeSubmitURL.aspx TYGO 29. http://www.mixcat.com/addurl.php MixCat 30. http://www.aeiwi.com/submit.html Aeiwi 31. http://www.illumirate.com/add_your_site_exp.cfm IllumiRate 32. http://www.infotiger.com/addurl.html Info Tiger 33. http://www.towersearch.com/addurl.php TowerSearch 34. http://www.splatsearch.com/submit.html SplatSearch 35. http://www.subjex.net/submit_url.html Subjex 36. http://www.qango.com/dir/addurl.html Qango 37. http://www.zeezo.com/Listings/New.aspx Zeezo 38. http://www.canlinks.net/addalink/ CanLinks 39. http://www.webbieworld.com/signup.asp WebbieWorld 40. http://www.searchking.com/add_new.htm SearchKing 41. http://www.amray.com/cgi/amray/addurl.cgi AMRAY 42. http://www.go4.it/listing.asp Go4.it 43. http://www.cipinet.com/addurl.html Cipinet 44. http://www.hedir.com/submit-help.html Hedir 45. http://www.walhello.com/addlinkgl.html Walhello 46. http://www.linketeria.com/submitsite.htm Linketeria 47. http://www.claymont.com/login/login.asp?img=y Claymont 48. http://www.jdgo.com/add.html JDGO 49. http://www.spheri.com/tc143as.php?sid=0 Sphericom 50. http://www.kaspie.com/web.html Kaspie