Bu Blogda Ara

22 Ağustos 2007 Çarşamba

Sıkmabaş nedir?.. Ne değildir?..

Bir defa adını doğru koyalım.. Türban değil.. Çünkü türban başka bir şey ve yüz yıllardır var.. Nedir türban?..
Bir Hint dini inanışı Sih (Sikh) erkeklerinin baş bağlama şekli.. Dikkat buyurun erkeklerinin. Kadınlarının değil. Sih kadınları, bizim sıkmabaşı andıran çift örtü ile kaparlar başlarını.. İçte saçlarını saran sıkı örtü, dışta, bizim Anadolu usulü bağlanmış ikinci örtü. Boyna dolanmış, sıkılmış değil, boyunda gevşek düğümlenmiş..
Yüzyılın başlarında, o zaman dünya modasını yöneten Paris, Sih erkeklerinin serpuşunu stilize ederek bir kadın başlığı yaptı, adına da "Tulip/ Lale"den türeyen Türban dediler. Paris sosyetesi türbanlandı.
Türkiye o zamanlar, Fransa'yı yakından izliyordu. Türban İstanbul sosyetesine de geldi. Ankara da sevdi. Üst düzey yönetici ve bürokrat hanımları kullanmaya başladılar.
Türban Köşk'e de çıktı. Mevhibe Hanımı zarif türbanı ile hatırlıyorum. Köşk davetlerine katılan türbanlı hanımları da..
O Paris modası türbanın herhangi bir dinle uzaktan yakından ilgisi yoktu. Bir kadın başı olarak, Sih de değildi çünkü..
Bizde, yakında Köşk'e çıkması beklenen ve kim ne derse desin ülkeyi karıştıran siyasal İslam simgesi örtünün adı, sıkmabaş..
Mucidi Şule Yüksel Şenler adlı ünlü kadın yazar.. Çıkış noktası, Ege adalarındaki Ortodoks Yunan kadınlarının başlarından esinlenen, Lübnan kökenli küçük bir İslam tarikatının baş örtüsü.. Şule Yüksel görüşleriyle birlikte başlığını da yaydı. Giderek belirli bir tarikatın simgesi oldu. Siyasete girdi. Erbakan'ın Milli Görüşçü kadınlarının üniformasına dönüştü.. Sıkmabaş üzerine giydikleri yere kadar uzanan mantolar, ya da cübbeler, siz adını ne koyarsanız koyun, renkleri ile tarikat, cemaat farklarını belirlediler.. Yeşil, gri, pembe ve saire..
Sıkmabaş yayılırken, manto ve cübbeler önce kısalmaya, sonra tümden yok olmaya başladılar.. Çünkü artık sebep dini tarikat ve cemaat mensubiyeti değildi.
Sıkmabaşlıların yaş ortalaması düştü.. İyice gençleştiler.. Ve günün birinde sıkmabaş genç kızlar arasında, bir dini inancın ötesinde, bir moda, tam tersine, bir dikkat çekme, kendine baktırma yöntemi olarak kullanılmaya başlandı.
Bakınız, dini örtünmenin sebebi belli.. Erkeğin dikkatini çekmemek, onu tahrikten kaçınmak, kadınlığını mümkün olduğu kadar saklamak için örtüneceksin.. Kadın saçı bile cinsel öge kabul edildiğinden, onun da örtülmesi gerek..
Şimdi soruyorum..
Ayakta Gucci papuçlar, elde Ralph Loren çanta, daracık belde markası 40 metreden okunan Dona Caran kemerli bir genç kızın kafasındaki parlak, ışıltılı Hermes eşarp nasıl bir örtünme, dikkatten kaçma olur söyler misiniz?..
Buna bir de yüzdeki pahalı ve abartılı makyajı, alttaki daracık pantolon ve üstündeki rengârenk bluz veya ceketi ekleyin..
Hemen her gün Ortaköy'de Ertekin'de oturuyoruz.. Önümüzden yüzlerce, hele tatil günüyse binlerce insan geçiyor..
Minilisi var.. Beli bir karış çıplak olanı var. Pantolon diye tayt giymiş, nerdeyse çıplak havasında dolaşanı var.. Ama millet bunlara alıştı. Bakmıyor bile.. En çok dikkat çekenler, bu üzerinde her parlak rengi taşıyan Hermes eşarplı teenagerlar.. Yani lise üniversite çağındaki kızlar.. Onlara bakılıyor, onlar yanlardakine işaret ediliyor..
Neden?..
Çünkü bugün için onlar farklı ve yeni!..
Moda da bu değil mi zaten.. Farklı ve yeni olarak dikkati çekmek..
Okuyoruz.. Hayrünnisa Hanım'ın başlıklarını modacı Atıl Kutoğlu hazırlayacakmış. Sebep dinsel inançsa, modacı elinin ne işi var, First Lady'nin başında?.. Çünkü, kadın ve moda at başı gitmiş, tarih boyu..
Amacı fark yaratmak ve dikkat çekmek olan bir genç kızın, kadının dini sebeplerle örtündüğüne inanabilir misiniz?..
Bugün Hermes eşarplarını takıp, Bağdat Caddesi, Ortaköy, Bebek, Nişantaşı'nda piyasaya koşan genç kızların durumu bu..
Peki ya, eşler?..
Üst düzey siyasetçiler, yöneticiler ve bürokrat eşleri neden sıkmabaşlı?..
Çünkü gerçek.. Eşi sıkmabaşlı olmak, günümüzde yükselmenin önemli sebeplerinden biri.. Meclis'e girmenin de hatta.. AKP'de en önemli tercih sebebi, kimse inkâr etmesin. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı'nı eşinin sıkmabaşına borçlu.. Köksal Toptan Meclis Başkanı olunca, "Artık Köşk'e de sıkmabaşlı çıksın" denmedi mi?.. Söyleyin denmedi mi?..
Peki ama "Sıkmabaş bir siyasal simgedir. Gamalı haç gibidir. Sorun örtünmekse bin yıllık Anadolu kadını gibi baş örtüsü kullansana" kıyametlerine rağmen, Emine ve Hayrünnisa hanımlardan da işte bu teenagerlara kadar niye ısrarla Hermes markalı sıkmabaşta direniliyor?.
İşte en önemli noktaya geldik..
Çünkü klasik baş örtüsü, köylü kadınların, kenar mahallelilerin, eve ve işe gelen hizmetçi sınıfının başlığı kabul ediliyor... Onlardan ayrılmak, farklı olmak gerek ki, gören karıştırmasın..
Hele de markalı sıkmabaş, kentli, üst sosyal sınıf, sosyetik kadın başlığı.. Farkı hemen ortaya koyuyor ve "Ben kent soylu, okumuş ve ekonomik üst sınıftanım. Beni köylüler, kenar mahalleliler ve domestiklerle karıştırmayın" anlamına geliyor.
Yani sıkmabaş, baş örtülülerle sınıf farkının simgesi aslında, Siyasal İslamın sembolü olmanın da ötesinde..
Anlatabildim mi?..

hollwood türü islam

ılımlı islam
radikal islam
hollwood türü islam


Gül'e Guardian önerisi

Hayrünnisa Gül'ün first lady olması halinde nasıl giyineceği tartışmasına İngiliz The Guardian gazetesi de katıldı.
The Guardian gazetesi, "first lady" olması halinde Hayrünnisa Gül'ün türbanına "çağdaş" bir yorum getirmesi beklenen modacı Atıl Kutoğlu'nun "Sophia Loren tarzı"ndan esinlenebileceğini yazdı.
Gazete, "Ancak, geleceğin dindar 'first lady'sinin, Loren'inki gibi saçlarının bir kısmının gözükmesine izin verip vermeyeceği belli değil" yorumunu yaptı.
Gül'ün başörtüsünün, Abdullah Gül'ün ilk adaylığından bu yana siyasi bir tartışmaya neden olduğunu vurgulayan haberde, Türkiye'deki yasalara göre türbanın hükümet binaları ve üniversitelerde yasak olduğu, hatta Hayrünnisa Gül'ün bu nedenle AİHM'ye gittiği de hatırlatıldı.

Osmanlı motifi

Reuters haber ajansının Atıl Kutoğlu'yla yaptığı röportajda da Kutoğlu, Hayrünnisa Gül için, "çok şık ve modern bir gardırop hazırladığını" belirterek, "Kıyafetlerin taslak çizimlerinde şu andaki trendler ve çağdaş modayı, Hayrünnisa Gül'ün gelecekteki rolüne uygun bir şekilde bir araya getirmeye çalıştım" dedi. Gül için, "Pantolon takımından akşam kıyafetlerine kadar 10'dan fazla model tasarladığını" belirten Kutoğlu, bu tasarımlarda Osmanlı ve Türk motiflerinden esinlendiğini söyledi.

benim değill

Abdullah Gül benimde cumhurbaşkanım değil

kendisi (bütün oylar onun cumhur başkanlıgı için bile verilmiş olsa )%47 nin cumhurbaşkanı ,bu oylarla iktidar olunabilir ,bakan başbakan olunabilir ,vatandaşı oldugunuz toplum,bakanı oldugunuz devlet show için AİHM'ye bile şikayet edilir ve bakanı oldugunuz devletle mahkemelik bile olunur.
Fakat %100 uzlaşma isteyen bir makama CUMHURBAŞKANI OLAMAZSINIZ!
ZORLAMA İLE ANCAK %47 NİN OLURSUNUZ.
HANİ UZLAŞMACIİDİNİZ,
DEMOKRATTINIZ,
cumhuriyet DEGERLERİNE ÖZDE BAĞLI İDİNİZ,
BUNA SİZ BİLE İNANMIYORSUNUZ Kİ TÜSİAD'LA YAPTIĞINIZ TOPLANTIDA KONUŞMA YAPARKEN ROL YAPMIYORUM /HERKESİN BAŞKANI OLACAGIM DEME GERĞİ DUYDUNUZ,
BUGUNE KADAR HANGİ ADAY KAPI KAPI DOLAŞIP ATATÜRK İLKELERİNE VE LAİKLİĞE BAĞLI KALACAGINI YEMİN LERLE ANLATMA YOLUNU SECTİ,
ZATEN BİRADERİNİZ R.T.ERDOGAN DEMEOKRASİYİ ,CUMHURİYET DEĞERLERİNİ NE KADAR BENİMSEDİĞİNİZİ ,VE HEPSÖYLEDİĞİNİZ GİBİ NE KADAR DEĞİŞTİĞİNİZİ AŞŞAGIDAKİ CÜMLEDE BELLİ ETTİ
Senin değilse o zaman çık buranın vatandaşlığından."
İŞTE BUKADAR AMA UNUTTUĞUNUZ SİZ %47 SİNİZ ŞİMDİLİK( BUNUN İÇİNDE HER DEVRİN ADAMI,YAGDANLIKLAR,ŞAKŞAKCILAR YALNIZCA PARA VE ŞAHSİ MENFAATLERİNİ DÜŞÜNEN İŞADAMLARI VAR)ÜLKEYİ VE 100 SENE GERİYE GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ !
AMA BİZ BURDAYIZ GİTMESİ GEREKENLER AMERİKADA ÇOCUKLARI ÇALIŞANLAR,
BURSLA OKUYUP GEMİCİK ALANLAR ,
MUHASEBECİLİKTEN MİLYONLARCA DOLAR SERVETE SAHİP OLANLAR
ÜLKEYİ AVRUPAYA ŞİKAYET EDENLER
İŞTE NİHAYET GERCEK YÜZÜNÜZÜ GÖSTERMEYE BAŞLADINIZ!!!
***************
Ya beğen ya terk et
Melih AŞIK Açık Pencere
Bekir Coşkun Hürriyet'te: "Türban için Türkiye Cumhuriyeti'ni AİHM'ye veren Abdullah Gül benim cumhurbaşkanım değildir..." demişti. Başbakan Erdoğan bu sözleri Uğur Dündar'la röportajında yanıtladı:
"Maalesef edep adap bilmeyenler de var. Onu diyebilen insanın önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkması lazım. Çünkü bu ülkede cumhurbaşkanı kim olursa olsun hepimizin cumhurbaşkanıdır. Senin değilse o zaman çık buranın vatandaşlığından."
* * *
Seçim gecesi verilen "Herkesi kucaklayacağız" sözü buraya kadar. Ya bizi beğen ya vatandaşlığı terk et. Yeni slogan bu... Vatandaşlıktan öncelikle çıkması gereken ise Fikret Otyam'dır. Ne demişti bir zamanlar:
"Duvarıma resmini asabileceğim, göğsümü gere gere işte bu benim cumhurbaşkanım diyebileceğim bir cumhurbaşkanı istiyorum."
Otyam, hiç kuşku yok Gül'e bakarken de aynı şeyleri düşünmektedir. Vatandaşlıktan atılmalıdır! Ne demokrasi değil mi? Kaldı ki Cumhurbaşkanı Sezer'den sabah akşam yakınan, meydanlarda onu halka şikâyet eden ve o muhterem adamın yuhalanmasına sebep olan kişi de Tayyip Erdoğan'ın kendisidir. Sezer'den hiç "Benim cumhurbaşkanım" diye söz ettiği duyulmamıştır. Şimdi şu talebe bakın; Abdullah Gül'e "Benim cumhurbaşkanım" demeyen vatandaşlıktan çıksınmış... Ne diyelim? Tramvay demokratlığı işte buraya kadar...

Para - borsaile ilgili herşey

sitene html kodları

HTML KODLARI SEÇ BEĞEN

arama motoruna ücretsiz kayıt

URL Submitter - URL Kay�t
Google AllTheWeb BuildTurkey
InfoTiger Rediff ScrubTheWeb
EntireWeb ExactSeek Splatsearch
WhatUseek TrueSearch GigaBlast
-------------------------------------------------------------

ARAMA MOTORLARINA DİREK KAYIT

URL KAYDET. 1. http://search.yahoo.com/info/submit.html Yahoo! Search 2. http://search.msn.com/docs/submit.aspx?FORM=WSDD2 MSN 3. http://www.google.com/intl/en/addurl.html Google 4. http://www.about.com/gi/pages/homehc.htm#c4 About 5. http://www.dmoz.org/add.html Open Directory 6. http://www.accoona.com/submit.html Accoona 7. http://www.exactseek.com/add.html ExactSeek 8. http://www.scrubtheweb.com/addurl.html ScrubTheWeb 9. http://www.snap.com/about/site.php?last_link_type=about Snap 10. http://www.searchsight.com/submit.htm SearchSight 11. http://www.searchit.com/addurl.htm SearchIt 12. http://www.buzzle.com/suggest_basic2.asp Buzzle 13. http://www.entireweb.com/free_submission/ EntireWeb 14. http://www.whatuseek.com/addurl-secondary.shtml What U Seek 15. http://www.ezilon.com/ezilon_url_submission.htm Ezilon 16. http://www.gimpsy.com/gimpsy/searche...check_free.php Gimpsy 17. http://www.dirone.com/add_link_m.php dirOne 18. http://www.websquash.com/cgi-bin/sea...l?Mode=AnonAdd WebSquash 19. http://www.abilogic.com/how-to-suggest-a-site.php AbiLogic 20. http://addurl.amfibi.com/ Amfibi 21. http://www.01webdirectory.com/submit.htm 01WebDirectory 22. http://www.netinsert.com/en/insert.html NetInsert 23. http://www.mavicanet.com/ MavicaNET 24. http://www.searchhippo.com/addlink.php SearchHippo 25. http://www.worldsiteindex.com/ World Site Index 26. http://www.dailyorbit.com/add.htm DailyOrbit 27. http://www.nationaldirectory.com/addurl/ NationalDirectory 28. http://www.tygo.com/websites/FreeSubmitURL.aspx TYGO 29. http://www.mixcat.com/addurl.php MixCat 30. http://www.aeiwi.com/submit.html Aeiwi 31. http://www.illumirate.com/add_your_site_exp.cfm IllumiRate 32. http://www.infotiger.com/addurl.html Info Tiger 33. http://www.towersearch.com/addurl.php TowerSearch 34. http://www.splatsearch.com/submit.html SplatSearch 35. http://www.subjex.net/submit_url.html Subjex 36. http://www.qango.com/dir/addurl.html Qango 37. http://www.zeezo.com/Listings/New.aspx Zeezo 38. http://www.canlinks.net/addalink/ CanLinks 39. http://www.webbieworld.com/signup.asp WebbieWorld 40. http://www.searchking.com/add_new.htm SearchKing 41. http://www.amray.com/cgi/amray/addurl.cgi AMRAY 42. http://www.go4.it/listing.asp Go4.it 43. http://www.cipinet.com/addurl.html Cipinet 44. http://www.hedir.com/submit-help.html Hedir 45. http://www.walhello.com/addlinkgl.html Walhello 46. http://www.linketeria.com/submitsite.htm Linketeria 47. http://www.claymont.com/login/login.asp?img=y Claymont 48. http://www.jdgo.com/add.html JDGO 49. http://www.spheri.com/tc143as.php?sid=0 Sphericom 50. http://www.kaspie.com/web.html Kaspie