Günün Sözü
Düşmanlarınızı daima bağışlayın, hiç bir şey onların bu derece canını sıkmaz.
Oscar Wilde
Dünya basınının yorumları
Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin zaferiyle sonuçlanan genel seçim dünya genelinde de yakından izlendi.
| |
Basında hakim olan kanı AKP'nin parlak bir zafer kazandığı |
İngiltere'de Financial Times, "sonuçlar laik kesime ve orduya darbe vurdu" yorumunu yaparken, Independent gazetesi "Türkiye'de İslamcı hükümetin seçim zaferi" başlığıyla edinilen sonucu, "ordunun siyasete müdahalesi karşısında halkın tepkisi" olarak yorumluyor.
Times'ta Michael Binyon imzalı analizde ise bu seçimin, "laik devletin kurucusu Atatürk'ün ölümünden bu yana en önemlisi" olduğu yorumu yapılıyor ve "Müslüman dünyasında da siyasi İslamın verdiği bir sınav olarak algılandığına" dikkat çekiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde The Washington Post, AKP'nin açık farkla elde ettiği zaferi özellikle ekonomide sağlanan ilerlemelere bağladı.
Washington Post, AK Parti'nın açık farklı zaferinin, birçok seçmen ve gözlemci tarafından "Ordunun Nisan ayındaki siyasete müdahale girişimine karşı Erdoğan'ın desteklenmesi" olarak değerlendirildiğini yazdı.
Haberde, Kuzey Irak'taki gelişmelere ilişkin kamuoyunda oluşan öfkenin, Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'ye girmesine katkı sağladığı dile getirildi.
New York Times'da yer alan haberde ise, AKP'nin "beklenenden daha büyük bir zafer ' kazandığı yorumu yapılıyor.
Seçmenlerin AKP'yi cezalandıracağı yolundaki bazı beklentilere rağmen partinin oyların neredeyse yarısını kazanmış olması, 'eski tüfeklere acı bir ders' olarak ifade ediliyor.
"Çok sayıda seçmen, partiyi Türk demokrasisine bir tehdit olarak görmedikleri mesajını verdi." deniyor.
Aynı zamanda International Herald Tribune'da da yayımlanan haberde, MHP'nin kazandığı oylar ise "Kürt ayrılıkçılığı korkularına oynamış olması" ile açıklanıyor.
Amerikan CNN televizyonu internet sitesinde genel seçimlerle ilgili haberi "Türkiye'nin İslamcı kökenli iktidar partisinin büyük galibiyeti" başlığıyla duyuruyor.
Haberde AKP'nin çok büyük bir başarı kazandığı belirtilirken, "Ancak AKP'nin İslamcı kökleri ve dindar taraftarlarına sunduğu cazibe, kurulduğu 1923'ten bu yana sıkı bir laiklik uygulayan ülkedeki birçok seçmenin cesaretini kırdı" deniliyor.
Fransa'da Le Figaro gazetesi, seçim sonucunu ''AK Parti için mutlak çoğunluk'' başlığı ile, manşetten verdi.
Liberation ise "AK Parti'nin cumhuriyet rejimi içinde önemli değişime uğrayan bir parti olduğu" yorumunu yaptı.
Almanya'da, Der Tagesspiegel gazetesi, "Türk seçmen AKP’yi seçmekle, ülkesindeki en Avrupa dostu partinin iktidarını tescil etmiş oldu. Bu, Avrupa karamsarlığının artmakta olduğu Türkiye açısından önemli bir sinyaldir. Avrupa, bundan böyle kapısını daha enerjik bir şekilde çalacak olan Türkiye’ye hazırlıklı olmalıdır." diyor.
Ayrıca, 22 Temmuz seçimiyle "nöbet nihai olarak Kemalist elitlerden Anadolu’nun yeni orta direğine geçmiştir" yorumunu yapan gazeteye göre seçmen Erdoğan’ın İslamcılık tehlikesi yaydığı iddiasına da inanmadı.
Die Zeit, haberi 'ortadireğin zaferi' manşetiyle veriyor. Thomas Seibert imzalı haberde, "bu zaferin ardından ülke yeniden eski çekişmeler ve bunları aşmak için tarihi fırsatlarla karşı karşıya" deniyor.
Gazete, bu sonuç ardından 'toplumsal ve dini açıdan muhafazakar olsa da ekonomi ve AB odaklı bir siyaset güderek ülkede geniş bir tabana sahip olan
Erdoğan hükümetinin reformlara yeni bir ivme kazandırabileceğini savunuyor.
Pazar günkü seçimde, Kemalist elitin Anadolulu yeni ortadireğe nöbet teslim ettiğini belirten gazete, Türkiye'nin bu sonuçla kültür çatışması tezlerini çürütebilecek yeni bir model teşkil edebileceğinden söz ediyor.
Stuttgarter Zeitung, 'Kemalist elit zümreyi tasfiye eden' Türkiye’nin ilk önemli sınavı cumhurbaşkanlığı seçiminde vereceğini vurguluyor.
Thüringer Allgemeine Zeitung ise seçimleri “Erdoğan parlak bir zafer elde etti. Türkiye’nin de bu başarıdan kârlı çıkıp çıkmayacağı, başbakanın mesajı doğru değerlendirip isabetli kararlar almasına bağlı olacak.” diyor.
Yunan basını da Türkiye'de dün yapılan genel seçime geniş verdi.
Atina'da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) meclise girmesinin ise İstanbul Fener Rum Patrikhanesi konusunda zor saatler yaşanmasına yol açacağı" yorumunda bulundu.
"Erdoğan'ın yüzde 46.6 ile büyük galibiyetin ve iktidarın sahibi olduğunu, ancak cumhurbaşkanı seçimi yolundaki 'dikeni' temizleyemediğini" yazan Ta Nea gazetesi ise MHP'nin Parlamento'ya girişinin AKP'nin sandalye kaybetmesine neden olduğunu kaydetti.
Elefterotipiya gazetesi ise seçimlerden çıkartılabilecek sonucun, "Darbe öldü yaşasın Erdoğan" olabileceği değerlendirmesini yaptı.
İtalyan basınının önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera, La Repubblica ve La Stampa gazeteleri "Türkiye'de ılımlı İslam kazandı" manşetini kullandı.
La Repubblica gazetesi, AB Komisyonu Başkanı Franco Frattini ile Türkiye'deki seçimler üzerine yaptığı söyleşiyi ise "Olumlu bir tercih. Seçim sonucu, aşırılığın da cesaretini kırmış bulunuyor" başlığıyla sundu.
Sağ çizgideki Il Giornale gazetesi ise "Erdoğan kazandı. Türkiye, İslam'ı seçti" ifadeleri ile verdi.
İspanya'da ise Madrid'de yayımlanan El Pais gazetesi, "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlayan gerginlikte Erdoğan'ın orduyla ilk kez karşı karşıya geldiğini" yazdı.
El Mundo, "cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti hükümetiyle ordu arasında yaşanan gerginliğe cevabın dün Türk halkı tarafından verildiğini" kaydederek, "Erdoğan, ordu ile bilek güreşini oy sandıklarında kazandı" ifadesini kullandı.
GAZETE BAŞLIKLARI
Öne çıkan başlıklarTürkiye ve dünyadan önemli gelişmeler manşetlerde