De Moivre, “Olasılık Teorisi”nin temellerini atmakla kalmıyor; matematiği zarlar ve oyunlarla açıklıyordu. Moivre, kitabında şansın aslında yanılsama olduğunu, gelişigüzel gibi görünen her şeyin fiziksel bir nedeni olduğunu iddia eder
TanrI zar atmaz
700’lerin başında, Londra’da, yaşayan Abraham De Moivre adındaki bir matematikçi, kumarbazlar için olasılıklar hesaplayarak geçimini sağlamış. Yaklaşık on yıl bu işi yaptıktan sonra, teorilerini Şans Doktrinleri isimli, 52 sayfalık küçük bir kitapta toplayan De Moivre, “Olasılık Teorisi”nin temellerini atmakla kalmıyor; matematiği zarlar ve oyunlarla açıklıyordu. Moivre, kitabında şansın aslında yanılsama olduğunu, gelişigüzel gibi görünen her şeyin fiziksel bir nedeni olduğunu iddia eder.
Nobel ödüllü fizikçi Wolfgan Pauli gibi pek çok fizikçinin “Tanrı’nın ayırdığını hiçbir kul bir araya getiremez” diye suçladığı Einstein, parçaları birleştirmeye çalışıyordu. (fizikçiler genellikle birşeyi en küçük parçasına kadar ayırmaya uğraşırlar). Kuşkusuz Eisntein, “evrenle kumar oynanmayacağını” biliyordu. “Tanrı zar atmaz” sözleriyle evrenin olağanüstü bir düzenle var olduğuna inandığını söylüyor; ama yine de, “Kozmik Teori” ile temel kuvveti, kütle çekimini, elektromanyetizmayı, iki nükleer kuvveti birleştirip, evrendeki tüm kuvvetleri küçük bir denkleme sığdırarak, “Tanrı’nın zihnini okumayı” umuyordu. Her sabah uyandığında güne; “Eğer Tanrı olsaydım, evreni, bizi yöneten fizik yasalarını nasıl yaratırdım?”diye başlayan Einstein, hiçbir şeyin ışık hızını geçemeyeceğine inanıyordu, tesadüflerin bile... “Tanrı’nın evrenle kumar oynadığına inanmam” sözü ile atomaltı parçacıkların hareketlerini öngören kuantum teorisine hep mesafeli durdu. Kuantum mekaniği henüz emekleme aşamasındaydı.
BİLİMİN GELDİĞİ SON NOKTA
“Sen bir çiçeği ezemezsin / Bir yıldızı rahatsız etmeden” sözü doğru olabilir miydi? Birbirlerine uzak nesneler, görünürde aralarında hiçbir bağ olmasa da birbirlerinden etkileniyorlar mıydı? Uzmanlar uzun süre, bölünebilirlik ve yerellilik ilkesini kabul ettiler yani, “Eğer iki sistem bir zaman periyodu içinde birbirlerinden dinamik olarak soyutlanmışlarsa, birinci sistem üzerindeki ölçüm, ikinci sistem üzerinde gerçek bir değişiklik yapamaz” ya da Einstein’in savunduğu “hiçbir etki ışık hızından daha hızlı yayılamaz.” 1964’te İskoç fizikçi John Bell, oluşturduğu kuramla Einstein’ın belirsizlik ilkesini ve hiçbirşeyin ışıktan hızlı olamayacağı tezini çürüttü. Saklı değişkenler vardı, elektronların, atomaltı parçacıkların, fotonların dünyasanda mekânsız bağlantılar gerçekliğin kendisinin de mekânsız olduğunu kanıtlıyordu.
Paul Davis, “Bilim İnsanı Tanrı’ya yaklaştıran en güvenli yolllardan biridir”diyor . Kimileri için tersi de geçerli olsa, araştırmalar sonucu bulunan çok sıfırlı sayılar, sonsuz uyum hatta uyumsuzluklar arasındaki denge pek çok kişi için Tanrı’nın varlığının ispatı. Bilimin geldiği, geleceği son noktanın, insan bilincinin kavrayabileceği son nokta olması ne kadar trajik değil mi? Fizik, kimya, matematik, biyoloji ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir bilim dalı aslında insanın bilinmeyeni anlama çabasındaki yetersizliğinin de ispatı gibi. İnsan küçük, evren büyük, üstelik adım başı kara delik, bir adım ötesi boşluk. Üstelik, en temel saydığımız bilimsel verilerin çoğu doğrudan yapılan deneylerle elde edilemiyor. Dünün bilimsel doğruları, bugünün bilimsel yanlışları olabiliyor. Yanlış çoğu zaman başka bir yanlışla yer değiştirerek bilimin arka bahçesine gömülüyor. Bilim güneşin ateşini nabzını tutmadan ölçer. Yıldızlara gitmeden, uzaydaki gazların cinsini ve oranını tahmin eder. Bilimsel kuramları ispatlayacak sonuçlar ortaya çıkmazsa, henüz bu konuda yeterince çalışılmadığı gerekçesi ile her şey açıklanabiliyor. Geçmişinde “yalancı tanrı rolü”nü oynamaya çalışan bilim, bugün yaşadığı kuantum sıçramanın ardından günah çıkaracağı gerçek “Yaratıcı”yı, “her şeyin Teorisi”nin üstündeki “Üst aklı” arıyor. Dün, Tanrı’nın varlığını sorgulayan bilimsel metodlar, bugün gelişmiş fizik ve kozmoloji bilgileri eşliğinde insanüstü bir gücün varlığına dair eski inancı desteklemek için kullanılıyor.
DENETİMSİZ GÜÇLER
Einstein’a göre, hepimiz çok uzaklardan çalınan, görülmeyen bir kavaldan gelen gizemli ezgiyle dans etmekteydik; “her şey, bir sinek için de, bir yıldız için de, bizim üzerinde denetim kuramadığımız güçler tarafından belirlenmiştir. İnsanlar da, sebzeler de kozmik toz da bu gücün etkisindedir.” Bu bilimin henüz evrenin belli gerçeklerini ölçebilecek güçte olmadığına inanan determinist akımın da anafikriydi; “Hiçbir şey nedensiz değildir, her şeyin bir sebebin sonucu olarak ortaya çıkar fakat biz bu ‘Asıl sebebi’ bilemeyiz.” Einstein kuantum mekaniğinin olasılıkları sonuç gibi sunmasına itiraz ediyordu. Yine de herkes kendi “olasılık” hesaplarına göre oyuna katılıyor. Bilimsel çalışmalar bazen sonu bilinmeyen bir kumara dönüşebiliyor. Rakamlar arttıkça, ihtimaller ve açılımlar zenginleşiyor.
İstatistikçi bahisleri
Sermayeniz aklınız ve sayılarsa oyuna girmeden bütün ihtimalleri göz önüne almaya çalışırsınız. Ya, zaten oyunda iseniz ve varoluşa ilişkin düşünceleriniz koca bir yanılgıysa, sonunda sizi cehennemin dibine yollayacak bir ihtimale “bütün servetinizi” koymak ister miydiniz? Adam Fawer, istatistik ve işletme okumuş bir yazar. Şimdilik yalnızca ülkemizde 22 baskı yapan, Olasılıksız’ı, Alev Alatlı’nın Schrödinger’in Kedisi’ni hatırlamadan okumak mümkün değil. Alatlı, 1999’da ülkemize kuantum ve olasılık teorisi ile yazılmış ilk romanı hediye etmişti. İki yazar da roman kurgusuyla, modern fiziği harmanlıyor, felsefe ve entrik unsurlarla birleştirerek kuantum evrenin işleyişini anlatıyorlar. İki bilimsel kitap da Einstein’ın tezini, kuantum dünyasının olasılık denizine atıyor. Yalnızca Alatlı pek çok yönden Fawer’dan daha başarılı.
Tanrı’dan bahsetmeden evrenin başlangıcını açıklamanın imkânsız olduğuna inanan, Stephen Hawking, “Benim çalışmalarım bilim ve din arasındaki bir çizgide bulunuyor ama ben bu çizginin bilimsel yanında kalmayı deniyorum” diyor. Bilim, dini argümanlarla tartışılmaya başlanınca felsefeye yaklaşsa da “Yaratılış”a ait bilimsel meraklar ister istemez pek çok araştırmacıyı bu yöne çekiyor.
KAYNAKÇA
1- Abraham De Moivre, The Doctrine of Chances,
Londra, 1712
2- Şair Francis Thompson’un “The Mistress of Vision” isimli şiirinden
3- J.C. Polkinghorne, The Quantum World, Londra, 1984,s.73
4- The Accidental Universe, Paul Davies, Cambridge, 1982
5- Olasılıksız, Adam Fawer, April y., 22 bs., 2007
6- Shrodinger’in Kedisi, Alev Alatlı, (1. Kitap Kabus 1999),
( 2. Kitap Rüya 2001) Alfa yay.
Nalan Yıldız
Bu Blogda Ara
29 Nisan 2008 Salı
TanrI zar atmaz Einstein
25 Nisan 2008 Cuma
'Ayak'lar 'baş'ı dinlemiyor /radikal manset/mateserajans
1977'deki olaylı 1 Mayıs'tan sonraki yıl işçiler son kez Taksim'e çıkabilmişti. İstanbul Valiliği'nin bu yıl da izin verilmeyeceğini açıklamasına karşın, sendikalar ve birçok sivil toplum örgütü Taksim Meydanı'na çıkmakta kararlı. |
25/04/2008 (1494 kişi okudu)
İSMAİL SAYMAZ (Arşivi)
İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayakların baş olduğu yerde kıyamet kopar" sözleriyle karşı çıkmasına karşın, sendikalar ve meslek örgütleri 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacak.Tarihsel adıyla, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Bakanlar Kurulu kararıyla da 'Emek ve Dayanışma Günü'nde Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederayonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Taksim Meydanı'na üç koldan gelecek. Şişli'de DİSK, Dolmabahçe'de Türk-İş ve Şişhane'de KESK pankartları arkasında buluşacak yaklaşık 75 sendika, meslek örgütü, siyasi parti ve dernek, meydana doğru yürüyecek. Üç konfederasyonun oluşturduğu Tertip Komitesi, "Ayakların başı yönettiği yerde kıyamet kopar" diyen Başbakan'a da sürpriz bir dövizle yanıt verecek. Komitenin 1 Mayıs kutlamasına ilişkin hazırladığı plandan bazı başlıklar şöyle:
Büyütmek için tıklayınız |
23 Nisan 2008 Çarşamba
Ayakların başı yönettiği yerde kıyamet kopar aysun kayacı haklıymış,
TAKSİM ISRARI ŞIK DEĞİL: Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: İstanbul’un eski miting alanları Sultanahmet ve Beyazıt Meydanıydı, Taksim aynı şekilde. Ama daha sonra buralar bu tür miting alanları olmaktan çıkarıldı. Şimdi İstanbul’da Kazlıçeşme, Kadıköy, Kartal var. Gelin buralarda yapın bunu. "Hayır, biz Taksim’de yapacağız". Bu, şık bir yaklaşım değil. Buyurun ilan edilen alanlar var, gelin bu alanlarda yapın. ’Taksim’de yapacağız’ diye dayatıldığında mülki idare olumlu bakmaz. Niye bakmaz? Çünkü bugün bu böyle başladığı zaman, yarın bunun arkası farklı bir şekilde gelir. Bu ülkede hukukun üstünlüğü varsa, herkesin buna uyması gerekmektedir. Ben iktidar partisi olarak buna uyuyorsam, o zaman sivil toplum örgütü olarak siz de buna uyacaksınız, uymak durumundasınız. İstediğimiz yerde istediğimizi yaparız, kapanın elinde kalır mantığıyla gidilirse ülkedeki keşmekeşliklerin ardı arkası kesilmez."
DİRENİLİRSE HOŞ OLMAZ: Bütün olumlu yaklaşımda bulunmalarına rağmen halen bu şekilde direnirlerse bunun hoş olmayacağını belirten Erdoğan, "Biz de hoş olmayan bir zemin istemiyoruz. Her şeyin karşılıklı anlayışla olmasını istiyoruz. 1 Mayıs kutlamasından ya da emeğin, dayanışma gününün kutlamasına karşı olan bir Hükümet yok. 1 Mayıs, artık gerilim ve çatışma günü olmaktan çıksın istiyoruz. Marjinal grupların şiddet gösterisi ve provokasyonlarına fırsat vermeyelim istiyoruz. Sendika yöneticilerimizi sorumluluk almaya, kanunlara uymaya çağırıyorum. Bu bir inat meselesi olmamalıdır. Sevincimize, coşkumuza lütfen gölge düşürtmeyin. Bakanlar Kurulu kararı yeni bir sayfa açma vesilesi olsun diyorum" diye konuştu.
Aysun’dan bu kez yorum yok
Ali Eyüboğlu“Dağdaki çobanla benim oyum eşit mesela, niye? O benim kadar duyarlı, benim kadar sorumluluk sahibi yaklaşıyor mu acaba? Ayaktakımının iktidara getirdiği partiden şikâyet etmiyor musunuz?”
Kayacı’nın bu sözlerine birçok AKP’li tepki gösterdi. Bu konudaki en tuhaf eleştiri AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci’den geldi:
AKP’lilerin hedefi oldu
“Bir kanalda 4 kadının yaptığı bir program vardı. Herkes normal giyimiyle kuşamıyla oturuyor. Bir tane de manken ya da şarkıcı olabilir. Öyle bir hanım da orada oturuyor. Diğerleri konuşuyor. Kameralar boyuna o kadını gösteriyor. Sağdan gösteriyor, soldan gösteriyor. Sonra bir baktım, başladı konuşmaya. Kadın diyorum, mahluk diyorum ona... O kadın diyor ki, ayaktakımının iktidara getirdiği AKP diye bahsediyor utanmadan. Dağdaki çobanla benim oyum bir mi diyor. O kadına yakışır. Herkes onun ne mal olduğunu zaten biliyor. O kadın para kazanıyormuş, vergi veriyormuş. Herkes onun ne iş yaptığını, nasıl para kazandığını biliyor.”
AKP’nin kadın milletvekillerinden Özlem Türköne’nin, “Aysun Hanım doktora filan yapmış galiba, birkaç dil biliyor bu yüzden de böyle yorumlar yapabiliyor herhalde” diyerek eleştirdiği Kayacı için, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise “Edepsiz civciv” lafını uygun gördü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Kayacı’ya cevap verenler arasında yer aldı. Erdoğan, Kayacı’nın “Dağdaki çobanla benim oyum bir mi?” sözüne şu yanıtı verdi:
“İşte onlar, milletle kendi aralarına duvar örerler. Onlar, kendi oylarını Anadolu’mun köyündeki vatandaşımın oyundan farklı görmek isterler. Demokrasideki bu eşitliği göremeyecek kadar demokrasiyi anlamayan çevrelerdir bunlar.”
Bu kez konuşmadı
Aradan bir ay bile geçmeden Erdoğan, 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen sendikalar için, “Ayakların başları yönettiği bir yerde kıyamet kopar” deyince, düne kadar karşı olduğu Kayacı’yla aynı safta yer almış oldu.
Dün kendisini eleştiren Başbakan’ın bugün kendisi gibi düşünmesi karşısında “Peki benim günahım neydi?” deyip demeyeceğini sormak için Aysun Kayacı’yı aradım. Canlı yayında ağzından çıkan birkaç cümleden sonra yapılan eleştirinin kendisini bunalttığını, olay tam unutulmak üzereyken “Polemik yapılacak son adam” olarak gördüğü Erdoğan’ın bu sözüne cevap vererek yeniden gündemin ortasına oturmak istemediğini söyledi. Kayacı, “Yorum yok” diyerek, bu konudaki sessizliğini bozmadı.
22 Nisan 2008 Salı
Bildiri hikâyesi -Hasan PulurOlaylar ve İnsanlar
* Göbels’in sözü...
Televizyonda birkaç gün önce Çöküş (Downfall) adlı filmi izledik.. Film Hitler’in son günlerini anlatıyordu. Almanya yıkılırken sığınaktaki bir tartışma sırasında Führer’in sağ kolu Göbels’e halka karşı sorumluluğu hatırlatıldı. Göbels dedi ki:
- Bizi iktidara bu halk getirdi, bedeline katlanacak...
Gün gelir her iktidar aynı şeyi söyleyebilir.
Haydi ikile!
Flash TV’de geçenlerde Verso Başkanı Erkan Göksel, AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış’ı eleştiriyordu.. Bağış bir süre sonra programa bağlanarak Göksel’e cevap verdi. Hafif bir tartışma oldu. Ve Eğemen Bağış sözünü şöyle bağladı:
- Haydi ikile...
Bir okurumuz bu nezih ifadenin anlamını sordu... Efendim şoför argosunda bu laf “İkinci vitese tak, gazla” anlamına geliyor... Lümpenler arasındaki konuşmalarda geçiyor...
Durmak yok, devam
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) krize neden olan çeltik satışında en büyük payı, şaibeli mısır ithalatında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan ile birlikte hareket eden Akel Şirketler Grubu’na vermiş.
Cumhuriyet’in haberine , tüm malın yüzde 18’ini, yani 31.500 bin tonun 5.600 tonunu Akel Şirketler Grubu almış. Malumunuz, satıştan sonra da fiyatlar yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artış gösterdi.
Tarım Bakanı Mehdi Eker de pirinçteki sorunun “ellerinde pirinç veya çeltik bulunan firmalardan kaynaklandığını” açıkça söyledi. Sayın Maliye Bakanı bir açıklamayla bu kuşkuları dağıtmalı...
Oktay Rifat...
Şair Oktay Rifat Horozcu’nun (1914 - 1988) 20. ölüm yıldönümüydü geçen hafta... Oktay Rıfat, Melih Cevdet ve Orhan Veli ile birlikte Garip akımının öncüsüydü... Konuşur gibi özgürce yazar, gündelik yaşamı, sıradan insanı şiirleştirirdi...
“Ağzımın tadı yoksa, hasta gibiysem,
Boğazımda düğümleniyorsa lokma,
Buluttan nem kapıyorsam, vara yoğa
Alınıyorsam, geçimsiz ve işkilli,
Yüzüm öfkeden karaya çalıyorsa,
Denize bile iştahsız bakıyorsam,
Hep bu boyu devrilesi bozuk düzen,
Bu darağacı suratlı toplum!”
*
Bildiri hikâyesi..
Hasan PulurOlaylar ve İnsanlar
HAY boşboğaz adam hay! Bunların ağzında bakla ıslanmıyor. Avrupa Meclisi Parlamenterler Meclisi Başkanı De Puig’in gevezeliğine bakın...
Diyeceksiniz ki bu ne samimiyet, tanıyor musunuz?
Tanımaya ne hacet, Avrupalı değil mi?
Biz neyiz?
Neyse lafı uzatmayalım!
* * *
ADAM diyesiymiş ki, ‘’Sizinkiler bana geldi, AKP’nin kapatılma davası için bildiri yayımlamamızı istediler.’’
Kimmiş acaba ‘’Bildiri yayımlayın!’’ diye kışkırtıcılık yapanlar?
Rivayete göre, AKP’lilermiş...
CHP ve MHP’li milletvekilleri ateş püskürüyorlarmış, hele CHP Milletvekili Onur Öymen ‘’Türkiye müstemleke değildir’’ demiş...
* * *
BU işi amma da büyütüyorlar...
Sanki böyle işler ilk defa başımıza geliyor.
AKP’yi kapatma davası açılır açılmaz, aylardan beri hasır altında bekletilen 301. madde gündeme getirildi.
Vakıflar Kanunu niye çıktı?
Hep Avrupalılar istedi diye değil mi?
Yoksa?
Türk milletinin büyük arzu, isteği ve önlenemez talebiyle mi 301. madde ile Vakıflar Kanunu çıkarıldı?
Öyle mi?
Yerseniz, buyrun, afiyet olsun.
Neredeyse bildiri ısmarlayanları ‘’vatan hainliğiyle’’ suçlayacaklar.
Birden ‘’ulusalcı’’ kesildiler...
Hem şu ‘’ulusalcı’’ lafından da vazgeçin, böyle diyenlere pek iyi gözle bakmıyorlar.
Ya ne diyecekler?
En iyisi ‘’millicilik’’, şimdilik ona ses çıkarmıyorlar, tabii sıra ona da gelecek. ‘’Artin Kemal’’ler, ‘’Damat Ferit”ler, ‘’Dürrüzadeler’’ başlarlar hep bir ağızdan ve kalemden terennüme:
‘’Şakiler’’ diye...
Güçlerinin yeteceğini sansalar ‘’milliciler’’in canına okuyacaklar.
Tarih ‘’Aznavur Ahmet’lerin ya da ‘’Artin Kemal”lerin akıbetini yazar.
Tabii tarih başka şeyler de yazar...
* * *
LOZAN’DAN üç yıl sonra, bir Türk vapuru ile Lotus isimli Fransız vapuru çarpışır. Türk vapuru batar ve sekiz Türk denizcisi kaybolur. Olaya neden olan Lotus vapuru İstanbul’a gelince yargı vapura el koyar ve kaptan tutuklanır. Fransız Büyükelçiliği kaptanın serbest bırakılmasını ister. Fransız basını da sorunu oldukça kızıştırır; Türklerin devletler hukukunu bilmediği öne sürülür.
İçte ve dışta tartışmalar büyüyünce, Atatürk ve İnönü, güçlü bir eğitim almış ve ulusal onurla ilgili konularda duyarlı olan Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u çağırırlar. Bozkurt onlara şu açıklamayı yapar:
‘’Paşam,
* * *
VE Türkiye Cumhuriyeti devleti davayı kazanır.
Nereden nereye gelmişiz, cumhuriyetin beşinci yılında uluslararası mahkemede dava kazanıyoruz, cumhuriyetin yüzüncü yılına doğru, uluslararası kurumların kapıların aşındırarak devletin yargısına karşı bildiri yayımlayın, diye yalvarıyoruz.
23 Nisan Bayramı nasıl kondu Can Dündar
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1921’den beri kutlanıyor.
Geçen 87 yıl içinde sadece 2 yıl, 23 Nisan, “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmadı; resmi tatil yapılmadı.
Hatırlamayanlar, “Buna kim cüret edebilir ki?” diyecektir. Hemen hatırlatalım:
Kararı alan, 12 Eylül askeri yönetimiydi.
Kapattıkları Meclis’in egemenliğini kutlamak tuhaf olacağından 17 Mart 1981 tarihli yasayla, 23 Nisan’ı sadece “Çocuk Bayramı” olarak ve resmi tatil olmadan anmayı kararlaştırmışlardı.
Aynı yasa, “27 Mayıs Anayasa ve Hürriyet Bayramı” ile “1 Mayıs Bahar Bayramı”nı da kaldırmıştı.
O dönem karara karşı çıkan iki ismi hatırlıyorum:
Bülent Ecevit, Arayış’ı inadına “Atatürk ve TBMM” kapağıyla çıkarmıştı.
İlk Meclis’ten Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ise ulusal egemenliğin hiçe sayıldığını yazmıştı.
Sanıyorum o yazı üzerinedir ki, 1983’te Danışma Meclisi’nde 23 Nisan’ın yeniden resmi bayram ve tatil ilan edilmesi istendi. Konsey de kararını değiştirmek zorunda kaldı.
* * *
23 Nisan’ın bayram oluşunu da hatırlatalım.
Hıfzı Veldet, “İlk Meclis” kitabında (Çağdaş Yayınları, 1990) bunu ayrıntısıyla anlatır.
23 Nisan 1921, BMM’nin açılışının 1. yıldönümüdür. O gün İçel Mebusu Şevki Bey ile Manisa Mebusu Refik Şevket Bey, 23 Nisan’ın, eski tabirle “ayad-ı milliyeden”, yani milli bayram ilan edilmesini isteyen bir öneri verirler.
Öneri görüşmeye açılır. Konya Mebusu Vehbi Bey itiraz eder:
“Efendiler! Rica ederim, böyle bir kanuna ne ihtiyaç vardır? Nümayiş yapmakla bayram olmaz. Ulusumuz İzmir’e o mübarek bayrağımızı diktiğimiz gün, yüreğinde gerçek bir bayram yaşatır.”
Tabii tartışma çıkar. Kırşehir Mebusu Yahya Galip, itiraz sahibi Vehbi Bey’e, “Hoca efendi hazretleri! Bugünü gökteki melekler bile yüceltiyor, siz neden yüceltmek istemiyorsunuz?” der.
Salon karışır.
Yahya Galip iyice yüklenir:
“Ne vakit böyle bir milli bayram olur, memleketin sevinçli anları olur, bunun içine hemen ‘ahlakı İslamiye’ sokarlar. Her gün, her fırsattan yararlanarak temcit pilavı gibi bunu söylemekten ne çıkar, ben anlamıyorum.”
Mahmut Celal, onu destekler:
“Rica ederim bu, bütün Müslümanlar için büyük bir gün değil midir?”
Trabzon Mebusu Ali Şükrü, konuyu isim vermeden Mustafa Kemal’e getirir:
“Efendiler! Meclis’in kendi kendine ‘Burada toplandığım günü bayram yapıyorum, siz de bayram yapın’ demesi uygun değildir. (..) İşi bütün ulus yaptığı halde bu başarı doğrudan doğruya bize mi aittir? Mesela bir ordunun başarısı bir kumandana mı ait olacaktır?”
Son sözü, teklif sahibi Refik Şevket söyler:
“Koca bir tarihi canlandırma şerefini üzerine alan Meclisimiz bugünü elbette kutsallaştıracak ve bunu torunlarına yadigâr bırakacaktır. Bugünü ‘ayadı milliye’den sayan teklifimin oybirliğiyle kabulünü rica ediyorum.”
Tunalı Hilmi, “’Milli bayram’ diyelim” diyerek Türkçeleştirir.
Teklif kabul edilir ve kabul edilen kanun gereği 23 Nisan resmi tatil olduğundan oturum kapanır.
O günden beri -2 yıl eksiğiyle- 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır.
Kutlu olsun!
20 Nisan 2008 Pazar
Bakkala gittim kuyruk muyruk yok
pirinç var ama siz yanlıs yere bakmıssınız bakacagınız yer etiketlerdi
KUR'AN-I Kerim'le açılışı yapılan MÜSİAD Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Erdoğan'ın gündeminde pirinç krizi vardı. O da Tarım Bakanı Mehdi Eker gibi spekülatörleri suçladı. Erdoğan şunları söyledi: 'Şimdi de pirinç spekülatörleri çıktı. Ayıptır. Bunlar da ar diye bir şey yok. Depolarda bunları saklamak suretiyle vatandaşa nasıl pahalı pirinç satarız diye hesaplıyorlar. Geçen gün bir gazetede pirinç kuyruğu var diye haber çıktı. Dün (önceki gün) Mudurnu'daydım. Bakkala girdim. Kuyruk falan yok. Baktım pirinç var mı diye. Baktım pirinç de var, makarna da, bulgur da. Vatandaşımızın damak tadını evelallah kaçırmayız. Bu cambazlara aldanmayın. Gerekirse ihbarda bulunun. Bunların üzerine gideceğiz. Milletin üzerinde bu tür oyunlara girenlere milletçe hesabını sormak zorundayız.'
Belki bir gün sizin de elinizi ısıtır
dostlar, boş
durmayın, aranın... Üzerinde kimin portresi olursa
olsun,
sıcaklığı değişmez paranın...
A. Nedim
* * *
Türkiye’nin borcu katlandıkça,
iktidardakilerin de serveti katlanıyor.
Millet hem dışarıya hem iktidara
çalışıyor...
G. Elmas
Yeni Sosyal Güvenlik yasası neler getiriyor Kim ne zaman emekli olacak
20 Nisan 2008
Hastaneye gitmek için 3 ay değil, 1 aylık sigortalı olmak yetecek. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademeli olarak artacak. Maaş bağlama oranları düşecek. Emeklilikte yüksek maaş alabilmek için daha uzun süre çalışmak gerekecek.
ÇOK ÇALIŞANA YÜKSEK EMEKLİLİK MAAŞI
İşte yeni sosyal güvenlik sisteminin şifreleri: Emeklilik maaşının hesaplanmasında çalışma hayatının bütününde ödenen primler dikkate alınacak. Halen 2,6 olan maaş bağlama oranı da sisteme yeni girecekler için her yıl için yüzde 2’ye düşürüldü. Mevcut sigortalılarda ise bu oran ilk 3600 günde yüzde 3 uygulanacak. Oranın düşmesi emekli maaşlarını düşürecek. Emekli maaşını düşürmemek için çok uzun süreler çalışmak gerekecek.
DAHA GEÇ EMEKLİLİK
Emeklilik yaşı kademeli olarak artacak. İşçi statüsündekilerin prim ödeme gün sayısı 7 bin 200’e çıkarken sisteme yeni giren memur ve Bağ- Kurlular 9 bin iş günü prim ödeyecek. Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı 2048’de kadınlar ve erkekler için 65’e çıkacak.
HER BEBEK GÜVENCEDE
Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıyla birlikte, 18 yaşın altındaki herkes kayıtsız şartsız sağlık güvencesine kavuşacak. Geliri asgari ücretin üçte birinin altında olanların sağlık primlerini devlet ödeyecek. 18 yaşını doldurmayanların yanı sıra tıbben başkasına muhtaç olanlar, acil haller, iş kazası ve meslek hastalığı halleri, bulaşıcı hastalık halleri ve analık hallerinde kişilere prim ödeyip ödemediklerine bakmaksızın sağlık hizmeti verilecek.
1 AYLIK SİGORTA YETERLİ
İlk kez işe giren birinin sağlık hizmetlerinden yararlanması için gerekli olan süre 3 aydan 1 aya inecek. Sigortalının eş ve çocukları için gerekli olan 4 ay bekleme süresi de 1 aya düşecek. Çalışırken işsiz kalanlar da 3 ay boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. 60 günden az prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular da sağlık hizmeti alacak.
ÖZEL HASTANE FARKI
Özel hastaneler, hastadan yüzde 20 fark ücreti alabilecek. üstelik bu miktar, Bakanlar Kurulu tarafından iki katına kadar çıkarılabilecek. Daha önce kamu statüsünde kabul edilerek fark ücreti almaları önlenen vakıf üniversitesi hastaneleri de özel hastaneler gibi fark ücreti alabilecek.
BAĞ-KUR’DA BASAMAK YOK
Bağ-Kur’luların primi, kendileri tarafından beyan edilen günlük kazancının 30 katı olacak. Sigortalı aynı zamanda işverense, beyan edeceği aylık kazanç, çalıştırdığı sigortalının kazancından az olamayacak. Ayrıca şirket ortağı olan birisi her ortaklığı için ayrı prim ödeyecek. Basamak sistemi artık uygulanmayacak.
ELVEDA YEŞiL KART HOŞGELDiN GSS
Kız çocukları okumaları halinde 25 yaşını doldurana kadar anne ya da babalarının sigortalarından yararlanacak.
Ölüm aylığından yararlanabilmek için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak gerekecek. GSS prim borcu olan hak sahibine ölüm aylığı bağlanmayacak
Malullük aylığı için en az 10 yıl sigortalı olma ve toplam 1800 gün prim ödeme şartı aranacak. Ancak, başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılarda 10 yıl şartı uygulanmayacak.
Yeşil kart uygulaması 2 yıl sonra kaldırılacak. Yeşil kartlılar GSS kapsamına alınacak.
Gazilerin ihtiyaç duydukları her türlü protez ve diğer iyileştirici araçları da hiçbir katkı payı ödemeden en iyisinden temin edilecek. Ayrıca özel hastaneler, gazi ve şehit yakınlarından hiçbir fark ücreti alamayacak. Gazilerin memur olarak çalışmaya başlamaları durumunda emekli aylıkları kesilmeyecek
Sigortalı annelere 6 aylığına ödenen emzirme yardımı 1 aya indirildi. Emzirme yardımı 202 YTL olacak.
Erdoğan SÜZER / ANKARA
19 Nisan 2008 Cumartesi
"Yalnızken oku"
"İlk başta anne-babalarımızın çocukları, sonra çocuklarımızın anne-babası oluruz. Daha sonra anne-babamızın anne-babası, en sonunda da çocuklarımızın çocukları oluruz." Mike Staver'in, anlattıkları ise aşağıda. On üç yaşındaydım. Ailem bir yıl önce Kuzey Florida’dan Güney Kaliforniya’ya taşınmıştı. Ergenliğe girmiştim ve öç alma duygusuyla yanıp tutuşuyordum. Anneme ve babama karşı öfke doluydum, söyledikleri her şey, özellikle de benimle ilgiliyse, çılgına dönüyordum. Ergenlik dönemindeki diğer çocuklar gibi, dünyayla ilgili görüşlerime ters düşen her şeyden uzak durmaya çalışıyordum.
“Hiçbir yardıma gereksinim duymayan", zeki bir çocuk olarak, sevgiye karşı koyuyordum. Hatta, sevgi sözcüğü bile sinirlerimi bozmaya yetiyordu. O gün zor bir gün geçirmiştim. Akşam eve gelince fırtına gibi odama girdim, kapımı hırsla kapattım ve yattım. Yatağımda yatarken, elim yastığımın altına kaydı. Yastığımın altında bir mektup vardı. Mektubu çıkarttım, zarfın üzerinde “Yalnızken oku" yazıyordu. Odamda yalnız olduğum için, mektubu açıp okuyabilirdim, kimse de okuyup okumadığımı anlamazdı. Mektupta şunlar yazılıydı:
“Mike, şu sıralar zor günler geçirdiğini biliyorum. Canının sıkkın olduğunu ve her şeyi doğru yapmadığımızı da biliyorum. Ayrıca, seni çok sevdiğimi, ne yaparsan yap, ne söylersen söyle, sana olan sevgimin değişmeyeceğini de biliyorum. Eğer benimle konuşmak istersen, ben hazırım. İstemezsen, o da senin kararın. Sadece, yaşamında ne yaparsan yap, nereye gidersen git, seni her zaman seveceğim ve senin gibi bir oğlum olduğu için gurur duyacağım. Yanındayım ve seni seviyorum. Bu hiçbir zaman değişmeyecek. Sevgiler, Annen."
SEVGİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR
Bu mektup, “Yalnızken oku" notuyla gelen pek çok mektubun ilkiydi. Ben yetişkin bir insan olana kadar bu mektuplardan ikimiz de hiç söz etmedik. Bugün insanlara yardım etmek amacıyla dünyayı geziyorum. Geçenlerde bir seminer vermek üzere Saratosa Florida’daydım. Seminerin sonunda yanıma bir hanım geldi ve oğluyla yaşadığı sorunlardan söz etti. Birlikte sahile çıktık ve yürümeye başladık. Ona annemin ölümsüz sevgisinden ve “Yalnızken" okumamı istediği mektuplarından söz ettim. Birkaç hafta sonra bana ilk mektubunu yazdığını bildiren bir kart gönderdi.
O gece yattığımda, elimi yastığımın altına soktum ve annemin her mektubunu aldığımda ne kadar rahatladığımı anımsadım. Zor geçen ergenlik yıllarımda, o mektuplar her şartta sevildiğimi hissettirdi bana. Uykuya dalmadan önce, annemin öfkeli bir ergenin neye gereksinim duyduğunu çok iyi bildiği için şükrettim. Bugün sakin denizlerimde fırtınalar koptuğu zaman, yastığımın altındaki sevginin (tutarlı ve koşulsuz sevgi), her şeyi değiştirdiğini çok iyi biliyorum.
16 Nisan 2008 Çarşamba
Muro için infaz kararı kurtlar vadisi
**
13 Nisan 2008 Pazar
Rejim hiç bu kadar tehdit altında olmadı 14/04/2007 habertürk blog bir yazı
GM 14.04.2007 12:58:47 |
rejimimiz ve cumhuriyetimiz büyük tehlike altındadır..ve biz bunun hala farkında degiliz
ILIMLI İSLAM İRTİCANIN BİRİNCİ ADIMIDIR.TÜRKİYEYİ BÖLÜP PARCALAMAK,YÖNETMEK İSTEYENLERİN DERLEDİĞİ BİR OYUNUN İLK PERDESİDİR.ILIMLI İSLAMLA ÜLKE BÖLÜNEBİLDİĞİ COK PARCALARA AYRILARAK ZENGİNLİKLER KONTROL EDİLMEK İSTENİYOR,VE EGİTİMSİZ KALAN TOPLUM UMUTSUZLAŞTIRILIYOR,SÖMÜRGE DURUMUNA GETİRİLİYOR,UYUŞTURULUYOR.
FİKİR ÜRETEMEYEN TOPLUM CARESİZLİKLE ÖNÜNE KONAN YEMEGİ YEMEGE ZOLANIYOR.
VE BUNLAR YAVAS YAVAS OLUYOR .TOPLUM ÜLKEDEKİ YANDAŞLAR SAYESİNDE BAZI ŞEYLERE ALIŞTIRILIYOR .GELİNCİKLER COGALIYOR .VE BİR GÜN UCAKTAN BİRİSİ İNİYOR ..TOPLUM UYANIYOR AMA İŞ İŞTEN GECMİŞTİR..REJİM ELDEN GİTMİŞTİR.
BU KİMİN İŞİNE YARAR VEYA BU OYUNU KİM SAHNELİYOR.
OYUNUN BAŞ AKTÖRÜ
ABD VE İNGİLTERE .
ÇÜNKÜ ÜLKEMİN EN BÜYÜK 3 VARLIGI .
1-REJİMİ ..DEMOKRASİ VE LAİKLİK
2- GÜNEYDOGU (PETROLKAYNAKLARINA HAKİM BİR BÖLGE)
BAŞ AKTÖRLER BURDA ILIMLI İSLAM FİKRİNİ YERLEŞTİRMEYEYE CALIŞIP ORTA VADEDE İRAN TİPİ BİR YÖNETİME GECMEYİ PROGRAMLIYORLAR .BÖYLECE TOPLUM ÖNCE LAİK VE İSLAMCI DİYE ÖNCE İKİYE BÖLÜNÜYOR DAHA SONRA ETNİK GRUPLAR VE HAKLARI ADI ALTINDA KACA BÖLÜNÜRSE .VE SON PERDE BÖLÜNMÜŞ BİR ÜLKE (KAÇA BELLİ DEĞİL) İSLAMCI BİR REJİM ...
ESAS HAYAL ..
ABD RUSYANIN ETRAFINA SARDIGI ZİNCİRİ KİLİTLEYE BİLMESİ İÇİN KARADENİZE CIKMASI LAZIM ..TABİİKİ BOGAZLARA İHTİYACI VAR, BUNU BUGÜNE KADAR BECEREMEDİ..TÜRKİYE VE RUSYA BUNA ENGEL OLDU..
ORTADOGUDAKİ PETROL KAYNAKLARININ BİR BÖLÜMÜ İCİN IRAKTA SADDAM GİBİ BİR SEBEP YARATIP MÜDAHALEDE BULUNARAK BİR PROVA YAPAN ABD VE İNGİLTERE BUNU BAŞARMAK ÜZERE..
SİMDİ DÜŞÜNÜN:
DÜNYANIN EN ÖNEMLİ NOKTALARINDAN BİRİNDE BULUNAN TÜRKİYEDE .
İSLAMCI BİR REJİME GEÇMİŞ MOLLA KÜLTÜRÜ İLE YÖNETİLEN BİR ÜLKE. AYNI ZAMANDA ETNİK BİR KARGAŞA VAR VE BÖLÜNME SANCILARI ÇEKİYOR.DEMOKRASİ RAFA KALKMIŞ .
İŞTE BEKLENEN AN
BÜTÜN BUNLARI HAZIRLAYANLAR..
ŞİMDİ DE ÜLKEYE DEMOKRASİ GETİRMEK İÇİN .. BURADAKİ HALKIN İYİLİGİ VE REFAHI İÇİN...BU ÜLKEDEKİ REJİMİ DEVİRMEK İÇİN MÜDAHALE ETMEZMİ??? (SADDAMA IRAKA NÜKLEER SİLAH ÜRETİYOR DİYE ..LADİNİ DESTEKLİYOR DİYE. MÜDAHALE ETMEDİMİ .. SONRADA BUNLARIN GERCEK DISI OLDUGUNU İTİRAF ETMEDİLERMİ...IRAN A DA HEMEN HEMEN AYNI SENARYO İLE MÜDAHALE ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORMU?..)
VE SONUÇ
DEMOKRASİ İÇİN MÜDAHALE EDİLİR ..ÜLKENİN BÖLÜNMESİ TAMAMLANIR..
BOGAZLARIN VE ÖNEMLİ MADENLERİN,GÜNEYDOGUDAKİ OLUŞUM SAYESİNDE ORTADOU VE PETROLLERİN DENETİMİ ELE GEÇİRİLİR..
BÖYLECE ÇİN ,HİNDİSTAN ,JAPONYA nın ihtiyacı olan enerjiyi ve yakıtı saglayan kaynaklar elinize gecer ve oraya hükmeder hale gelirsiniz. EN ÖNEMLİSİ ARTIK KARADENİZ KONTROL ALTINA ALINMIŞ RUSYA YA KİLİT VURULMUŞDUR
İŞTE BİR ÜLKEYE DEMOKRASİ GETİRMEK İÇİN YAPTIGINIZ MÜDAHALENİN KAZANÇLARI..
AMA HİÇ BİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL..
ÜLKEMİZE DEMOKRASİMİZE DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM..
gm.
neseli birseyler
Günün sözü
Dilek
GÖZLERİ görmeyen, bekar ve fakir Kayseriliye bir cin çıkagelmiş. "Benden bir şey dile yerine getireceğim" demiş. Kayserili düşünmüş, gözlerini mi istesin, zenginlik mi istesin, evlenmek mi istesin.
Sonunda cine;
"Oğlumu altınlarımı sayarken görmek istiyorum" demiş.
Kız ve annesi
KADIN ruh doktoruna sorar:
- Kızım 15 yaşına bastı, onunla cinsel konularda konuşabilir miyim?
Doktor :
- Elbette hanımefendi. Ayrıca, ondan öğrenemediklerinizi de gelip bana sorabilirsiniz.
Temel ve sigara
- Temel sigarasını bir metre uzunluğundaki ağızlığa takıp içiyormuş. Niçin?
- Doktoru sigaradan uzak durmasını söylediği için...
Ticari yalanlar
Giyince açılır, merak etmeyin.
Bu renk sizi çok açtı.
İmkansız, daha ucuza bulamazsınız.
En geç haftaya hepsini öderim.
Kurtarmıyor abla, bak inan zararına satıyorum.
Her bedene uyar.
Hayır efendim, bu kumaşlar çekmez.
Orijinal yedek parçası.
Dünyanın en şişmanı
Dünyanın En Şişman Erkeği: 1941 yılında doğan Jon Brower Minnoch’tur. 1978 yılında hastaneye kaldırıldığında 635 kilo olan Minnoch, 1983’te 42 yaşında hayatını kaybetti.
Dünyanın En Şişman Kadını: 1972 yılında ölen Percy Pearl Washington’dur. Hastaneye kaldırıldığında 400 kiloydu.(Teşekkürler Reyhan YILDIZHAN)
Kaleciye kızmak ve siyasi partiler
TUTTUĞU takımın kalecisi gol yedikçe, adam yedek kulübesindeki kaleciye dönerek, bağırıp küfür ediyormuş. Yanındaki arkadaşı dayanamayıp sormuş;
- Yedek kaleciye niye kızıp küfür ediyorsun. Golleri o mu yiyor?
- Adam olsaydı ve çalışsaydı da kaleye geçseydi. O zaman bu golleri yemezdik. Onun için yedek kaleciye kızıyorum!..
Sigarayı bırakmak
BİR tanıdığı Mark Twain’e sorar;
- Sigarayı bırakmak istiyorum, zorlanır mıyım?
- Tam aksi, çok kolay. Ben şimdiye kadar 47 defa bıraktım.
Maliyeci
ADAMIN biri, dünyada büyük iyilikler yapmış. Fakirlere yardım etmiş, kimsesiz çocukların okumasına yardımcı olmuş, çevresindeki herkese iyi davranmış, ibadetini yapmış, yol, okul, çeşme yaptırmış. Öbür dünyaya gidince de cennette güzel bir villa vermişler. Son derece mutlu olmuş.
Bir sabah uyandığında, hemen yanı başında, kendisininkinden daha görkemli büyük bir villa görmüş. Dikkatle baktığında, bir ayının uzanmış vaziyette, armut yediğini fark etmiş.
Merak etmiş ve yanına gidip, dünyada ne gibi iyilik yapıp da böylesine ödüllendirildiğini sormuş. O da armudunu ısırdıktan sonra;
- Doğrusunu söylemek gerekirse, ne gibi iyilik yaptığımı hatırlamıyorum ama bir defasında, ormandan geçen bir adamı yemiştim. O da Maliyeci miymiş neymiş!..
vanda gün batıyor htto://oanlar.net.tc
12 Nisan 2008 Cumartesi
Atatürk'ün unutulmuş mezar vasiyeti
türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk de her canlı gibi bir gün ölümü tadacağını çok iyi biliyordu. Atatürk için de kaçınılmaz bir sondu ölüm… Dünyadaki hayatın sonlanması anlamındaki ölüm, zaman zaman Atatürk'ün de aklına gelirdi.
Ölümü iç dünyasında hissettiği anlarda, düşünceleri sonsuzluğa yelken açardı. Tüm bedenini yine böylesi duyguların kapladığı bir sonbahar günü Atatürk, Ankara Orman Çiftliği'nin yanından geçerken, en yakın arkadaşı, Münir Hayri Egeli'ye; hayata gözlerini kapattığı zaman defnedilmek istediği yeri vasiyet etti.
Atatürk, sadece ebedi istirahatgahının yerini değil, aynı zamanda nasıl bir mezar istediğini de vasiyet etti. Atatürk'ün vasiyeti, şimdiki Anıtmezarının bulunduğu Anıttepe değildi. Arzuladığı mezar, büyük ,üstü kapalı bir mezar da değildi. Yüce Atatürk, daha mütevazi, üstü açık ve gelen geçenin yoğun olduğu Orman Çiftliği'ne defnedilmek istemişti.
Atatürk'ün vasiyetini en yakın arkadaşlarından Münir Hayri Egeli'den dinleyelim: “Mevsim sonbahardır. Ankara'da Orman Çiftliği'nde idare ortasındayız. Çiftlik müdürü Tahsin Bey, yanında Alman mimarı ile birçok yeni inşaat projeleri hakkında izahat veriyorlar…
Çiftliğin büyütülmesi plânları ele alınıyor, sıra karşıdaki bir tepeciğe geldi. Orada bilmem hangi cinsi tavuklar için bir tesis yapılması düşünülmüş, Atatürk durdu, sonra 'olmaz, bu tepe için benim başka bir düşüncem var' dedi. Sonra bana döndü 'benim için nasıl bir mezar düşünüyorsunuz?' diye sordu.
Hepimizin dili tutulmuştu, zannedersem Afet Hanım söze atıldı 'böyle güzel bir günde, böyle şeyler nasıl aklınıza geliyor?' gibi bir cümle söyledi.
Atatürk, güldü. O gün bilhassa neşeli, yüzü sıhhat ışıklarıyla nurlanmıştı. 'ölüm beşeriyetin değişmez kaderidir, marifet unutulmamaktır' dedi.
Sonra uzun bir süre pencereden dışarı bakarak ilâve etti, 'şu tepeye bana küçük ve güzel bir mezar yapılabilir, dört yanı ve üstü kapalı olmasın, esen rüzgârlar bana yurdumun her yanından haber getirir gibi kabrimin üzerinde dolaşsın, kapısına Gençliğe Hitabe'm yazılsın, o tepenin olduğu yer yol uğrağıdır, her geçen, her zaman dua okusun!...'
Orada bulunan herkes susuyordu…
Kimsenin bir kelime söyleyecek mecali kalmamıştı. Alman mimar da önüne bakıyordu…
Atatürk 'Mamafih bütün bunlar benim fikrim… Türk milleti elbet bana münasip göreceği şekilde bir yer yapar' diyerek hüzünlü konuşmayı bitirdi.
Aradan yıllar geçti o tepenin adı Hâtıralar Tepesi olarak öylece bomboş kaldı. Türk milleti ebedî atasına lâyık olduğu Anıtkabir'i dikti (…) İnsan ihtiyatsız… Acaba diyor, Hâtıra Tepesi'nde de bir taş dikilip üstüne Gençliğe Hitabe'si yazılsa.”
Atatürk'ün vefatından sonra, nasıl bir anıt mezar tartışması başladı
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk vefat edince nereye defnin edileceği tartışma konusu oldu. Atatürk'ün aziz hatırasına yakışan bir anıtmezar yapılabilmesi için hükümet özel bir komisyon oluşturdu. Mezarın yeri ve biçimi konusunda karar verecek komisyon, yerli ve yabancı mimarlar, özel ve tüzel kurumların düşüncelerini aldı.
Bu arada, o sıralarda yurdumuzda çalışan ve Ankara'nın ilk bayındırlık projesini yapan ünlü şehircilik uzmanı Prof. Jansen'e, yeni Büyük Millet Meclisi'nin mimarı Prof. Holzmeister'e, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi mimarı Prof. Taut'a ve Güzel Sanatlar Akademisi'nde Prof. Belling'e de başvuruldu.
Yapılacak anıt mezar için, Çankaya, Etnografya Müzesi, Büyük Millet Meclisi'nin arkasındaki tepe (Kabatepe), Ankara Kalesi, Bakanlıklar (Milli Eğitim Bakanlığı için ayrılan arsa), Eski Ziraat Mektebi, Gençlik Parkı, Altındağ (Hıdırlıktepe), ve Gazi Orman Çiftliği gündeme geldi.
Gazi Orman Çiftliği
Atatürk, Gazi Orman Çiftliğine defnedilmek istiyordu. Atatürk'ün vasiyetini bilenler, Anıtmezar'ın Gazi Orman Çiftliği'ne yapılmasını savundular. Çiftliğin yeşilliğini, gezi yeri oluşunu ve Atatürk'ün, kendisi tarafından kurulan bölgeye defnedilmesi halinde, yaşadığı zamana ait anılarının içinde mutlu olacağı savunuldu.
Ancak, bu görüşe karşı olanlar da vardı. Karşı görüştekiler, Gazi Orman Çiftliğinin, gazinoları, bahçeleri ve türlü eğlence yerleri ile Ankara halkının belli başlı bir gezi yeri olduğuna dikkat çekerek; “Atatürk'ü buraya gömmek, burada kaynayan neşeli hayatı söndürebilir. Gerçekten bir hayat kaynağı olan ve ölmüş sanılan bir ulusu canlandıran Atatürk'ün ölüsü, daha sessiz bir yere yatırılmalı. Çünkü Ata, Orman Çiftliği'ni bir mezarlık değil, bir dinlenme ve eğlence yeri olarak yaptırmıştı.” görüşünü savundu.
Altındağ
Atatürk için düşünülen diğer bir yer ise bölgenin en yüksek tepesi olan Altındağ'dı. Tepe, şehrin her yerinden ve çok uzaklardan görünmesi bakımından bir anıt yapmaya elverişliydi. Ancak, Altındağ'ın çok dik tepe olması ve vatandaşın bu tepeye çıkmasının zorluğu göz önüne alınarak, Altındağ'dan da vazgeçildi. Atatürk gibi bir büyük devlet adamının şehrin ortasındaki bir tepeye gömülmesi, gelenek dışı görülerek Altındağ fikri de elendi.
Ziraat Mektebi
Atatürk'ün anıtmezarı için Ziraat Mektebi de düşünüldü. Ancak, yapılacak anıt¬, ne kadar büyük olursa olsun, tepeler arasında istenilen gösteriş, ululuk sağlanamayacağı düşüncesiyle sıcak bakılmadı. Tek sebep de bu değildi. Şehre de uzaktı. Ziraat Mektebi'ni isteyenler, Atatürk'ün Ankara'ya gelişini bir başlangıç olarak düşünmüştü. Oysa, ölümü, bir “son” değildi. Çünkü Atatürk, yeni Türkiye'yi ölmez değerler, düşünceler üzerine kurmuştu. Ölen, Atatürk'ün sadece 'fani vücudu' idi. O'nun ortaya koyduğu ilkeler, ölümsüzdü.
Kabatepe
Anıtkabir için, yeni Büyük Millet Meclisi'nin arkasındaki Kabatepe de teklif edilmişti. Burayı ileri sürenlerin başında Büyük Millet Meclisi'ni yapan ünlü Mimar Prof. Holzmeister geliyordu. Bu ünlü mimar, Atatürk'ün sağlığında Çankaya Köşkü'nü yapan sanatçılardan biriydi. Fakat Kabatepe fikri, komisyonda tutulmadı.
Bakanlıklar
Anıtmezar için o zamanlar, şimdiki Milli Eğitim Bakanlığı'nın bulunduğu arsa da düşünüldü. Komisyona, Anıtkabir'in bu arsaya kurulması da teklif edildi. Fakat bu yer, şehrin ortasında ve günlük hayatın en işlek bir alanı olduğu için uygun görülmedi.
Ankara Kalesi
Atatürk'ün anıtmezarı için, Ankara Kalesi de komisyonun üzerinde düşündüğü yerlerdendi. Burada yapılacak anıt, çok uzaklardan da görülebilirdi. Kale, başkentin sembolüydü. Kurtuluş Savaşı'nda Ankara Kalesi, halk türkülerine bile girmişti. Bundan başka, kale, şehrin tarih bakımından ünlü bir anıtıydı. Atatürk'ü bu tarih hazinesine yatırmak, O'nun yüce kişiliğine çok uygun düşerdi.
Karşı düşüncede olanlar, Türk Ulusunun kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Atatürk'ün, yeni bir çağ açmış olan bir başkan olduğunu ileri sürüp; “O, Türk Ulusunun geçmişinden çok geleceğini temsil eder. O'nun koyduğu ilkeler, gelecekte daha mutlu olmamız için yapacağımız işlerde bize ışık tutar. Bundan ötürü Atatürk'ü görevini tamamlamış tarihî, eski bir anıtın içine gömmek doğru değildir. O, tek başına bir değerdir. Başka bir tarihî desteğe ihtiyacı yoktur.” düşüncesini savundu.
Çankaya
Atatürk için düşünülen diğer bir yer ise, Atatürk'ün, uzun yıllar oturduğu Çankaya'ydı. Çankaya, O'nun anıları ile doluydu. Ata, Çankaya'yı da çok severdi. O, “Benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya'dır.” sözünün bir vasiyet sayılmasını bile istedi.
Çankaya'yı isteyenler, Türk Ulusunun Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, daha sonraki inkılâpların plan ve programlarının burada hazırlandığına vurgu yaptı. “Anıtkabir Çankaya'da yapılmalı; Ata'nın anıları canlı tutulmalıdır” görüşü dile getirildi. Bu teklifi, birçok fikir adamları ve bu arada birçok yazar destekliyordu. Anıtkabir'in Çankaya'da yapılmasına karar verilmek üzereydi.
Mithat Aydın, Rasattepeyi önerdi
Anıtkabir'in kurulacağı yerin kesin olarak tespiti için Büyük Millet Meclisi'nde 17 kişilik bir üst komisyon kurulmuştu. Başbakanlıktaki komisyona, bu konuda gelen teklifler, dosyalar hâlinde düzenlenmiş, Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmişti. Komisyon üyeleri, dosyaları incelemişti.
Anıtkabir'in ya Çankaya'da ya da Etnografya Müzesi'nin bulunduğu yerde kurulmasına karar verilmek üzereydi. Toplantıda Komisyon Başkanı “Teklif edilen yerleri incelediniz. Üye arkadaşlar başka yerler de arayabilirler” dedi. Anıtkabir Komisyonu üyelerinden Mithat Aydın, ileri sürülen yerlerin hiçbirini uygun bulmuyordu. Ertesi gün Ankara'nın birçok yerlerini bu amaçla gezdi, inceledi.
Aydın Milletvekili olan Yüksek Mühendis Mithat Aydın, otomobili ile çıkamadığı yerlere yayan tırmanıyordu. Etlik, Keçiören, Cebeci, Altındağ'ı gezdi. En son, o zamanlar üzerinde birkaç küçük yapı bulunan Rasattepe'ye çıktı. Bu tepe, şehrin ortasındaydı. Çevresi boştu. Burada yapılacak Anıtkabir, çok uzaklardan görülebilirdi.
Mithat Aydın, komisyonun son toplantısında, Anıtkabir yeri olarak Rasattepe'yi önerdi. Tepenin özelliklerini anlattı. Fakat daha önce Çankaya üzerinde düşünce birliğine varmış olan üyeler, kararlarından dönmüyordu.
Özgeevren'in, “Türkiye'nin başkenti olan Ankara şehri, kollarını açmış Atatürk'ü kucaklamış olacaktır” sözleri komisyonu ikna etti Aynı gün yapılan ikinci toplantıda, birçok üyeler söz aldı.
En son Süreyya Özgeevren söz aldı. Rasattepe'nin Anıtkabir için çok elverişli özelliklerini anlattı ve sözlerini şöyle bağladı:
“Rasattepe'nin bunlardan başka bir özelliği daha vardır ki, hayali genişçe olan her kişiyi derin bir şekilde ilgilendirir sanırım. Rasattepe, bugünkü ve yarınki Ankara'nın genel görünüşüne göre, bir ucu Dikmen'de, öteki ucu Etlik'te olan bir hilal (yarımay)'in tam ortasında, bir yıldız gibidir. Ankara, hilalin gövdesidir. Anıtkabir'in burada yapılması kabul edilirse, şöyle bir durum ortaya çıkacaktır; Türkiye'nin başkenti olan Ankara şehri, kollarını açmış Atatürk'ü kucaklamış olacaktır. Atatürk'ü böylece bayrağımızdaki yarımayın (hilal) ortasına yatırmış olacağız.
Atatürk, bayrağımızla sembolik olarak birleşmiş olacaktır! Ben bu açıklamayı, birçok aydın kişilere ve bu arada Hüseyin Cahit Yalçın'a da yaptım. Bu büyük fikir adamı, Atatürk'ün yatacağı yerin böyle açıklanmasında, gelecek nesilleri teşvik etmek bakımından büyük faydaların olacağını söyledi. Atatürk Anıtkabir'i için Rasattepe'ye oy verecek olanlar, Atatürk'e olan minnet borçlarını ödeme yolunu tutmuş olurlar!”
Süreyya Özgeevren'den sonra İçel Milletvekili Emin İnankur söz aldı ve bir anısını anlattı. Emin İnankur, eski bir öğretmendi. Atatürk, onu çok severdi. Ata çok defa O'nu yanına alır, şehri birlikte gezerlerdi. Gene bir gezide yolları Rasattepe'ye düşmüştü. Atatürk, şehrin buradan seyrettikten sonra Emin İnankur'a dönmüş ve: “Bu tepe ne güzel bir anıt yeri…” demişti.
Emin İnankur'un ve Süreyya Özgeevren'in bu açıklamalarından sonra, Rasattepe'yi beğenenler çoğunluğu sağladı. Anıtkabir'in Rasattepe'de yapılması, büyük çoğunlukla kararlaştırıldı. Karar, hükümete bildirildi. Rasattepe 15.6.1939'da bedeli ödenerek kamulaştırıldı.
Kaynak: Kırmızı Çizgi Dergisi
6 Nisan 2008 Pazar
en iyi fıkralar
Üzgün ve pısırık görünüşlü bir adam barda tünemiş oturuyormuş. Önünde bir türlü içemediği bir içki bardağı, suratı asık.. O sırada barın kapısı açılmış. İri yarı, külhanbeyi tavırlı bir adam, sert adımlarla barın tezgahına doğru yürümüş ve pısırık adamı iteleyerek tabureye oturmuş. Hiç soru sormadan adamın önündeki içki kadehini alıp başına dikmiş. Elinin tersiyle ağzını kuruladıktan sonra, “Ne o, neden böyle surat asıyorsun, gemilerin mi battı?” diye sormuş. “Sorma, ben çok talihsiz bir adamım” demiş pısırık. “Neden?” diye sormuş adam tekrar. Şöyle cevaplamış pısırık, “Bu sabah karımla kavga ettik, beni evden kovdu. O sinirle işe geç kaldım. Patronum zaten bahane arayıp duruyordu, beni işten attı. İşten çıktım, yolda yürürken araba çarptı. Eve gideyim, belki karımla barışırız dedim, eve gittim ve karımı başka bir erkekle yatakta yakaladım. Bu kadarı da fazla artık dedim, kendimi öldürmeye karar verdim. Tabancayla vuracaktım, silah tutukluk yaptı. İple asmaya kalktım, ip koptu. Doğalgazla öleyim dedim, faturayı ödemediğim için gaz kesikti. Eczaneden fare zehiri aldım, buraya geldim, içki bardağıma koydum. Onu da geldin sen içtin. Of görüyorsun ne kadar şanssız olduğumu değil mi?”
İşte ulemadan yeni fişler
İlkokullarda öğretmenler okuma yazma öğretirken üzerinde çok basit cümleler yazılı fişler asarlar sınıflara. “Ali Topu At, Emel Eve Gel” gibi cümlelerle çocuklar hem kelimeleri seçmeyi hem de bir tam cümle görmeyi öğrenir.
Eğer iktidar amacına ulaşır ve Türkiye bir “İslam Devletine” dönüşürse acaba bu okuma fişleri nasıl olur?
- Börtegül başını ört, ört börtegül ört.
- Bak Berkecan ne güzel sarık, sende sar Berkecan.
- Hedenur yakanı kapa, kapa yakanı kapa.
- Cemile mevlüte pilav yap.
- Işık ılık zemzem iç.
- Oruç aç Ali.
- Sadık hoca iftar topunu patlat.
- Mülayim minareye çık.
- Tayyip Amca yasa çıkar.
- Onayla Abdullah Amca onayla.
- Tayyip Amca tabana oyna
- Kömür dağıt oy topla
- Tayyip Amca Atatürk’ün resimlerini indir.
- İndir Tayyip Amca indir
- Dağıt ihale dağıt
- Sat sat sat
- İpek başını ört
- Tayyip Amca seni çok severiz.
- Gül Abdullah gül.
- Kapat başını kapat
Geyik muhabbeti
* Atalarımız zamanında Orta Asya’dan çıkıp da ters yöne gitselerdi, şimdi Japon olurduk.
* Aşk bir pencere gibidir. Fazla açarsan havanı alırsın.
* Kaynanamı kaybettim görenlerin görmemezlikten gelmeleri rica olur.
* Aşk sözle başlar, dudak ile beslenir, dokuz ay sonra da “baba” diye seslenir.
* Offff... Çok sıkıldım bu hayatın ikinci kanalı yok mu?
* İnsanlar Ay’a benzer. Kimseye göstermedikleri karanlık bir yüzleri muhakkak vardır.
* Akıllı olup dünyanın kahrını çekeceğine deli ol dünya senin kahrını çeksin.
* Oturarak başarıya ulaşan tek varlık tavuktur.
* Türküm, Doğruyum, Çalışkanım, iyi gelirli bir bayanla evlenmek istiyorum.
* Ben seni bir zamanlar eşşek gibi sevmiştim lakin sende benim aşkımı inek gibi tepmiştin.
* Bir zencinin koluna düşen karınca ne der? Cevap: Eyvah! Yine karakola düştüm.
* Hayat battaniye gibidir; yukarı çekersin ayak parmakların isyan eder, aşağı çekersin ayakların titrer. Benden sana tavsiye, dizlerini karnına çek de rahat uyu.
Para - borsaile ilgili herşey
sitene html kodları
HTML KODLARI SEÇ BEĞEN
- Sitene Direkt Okunan Süper Fıkra Koy
- Sitene Fıkra Menüsü Koy Ekle
- Güncel Dış haberleri Sitene Ekle
- Sitene Şans Oyunları Sonuçları
- Efekt
- Sitenede Çıkınca Mesaj Verilsin
- Tüm Sayfayı Soldan Sağa Kaydırma
- Resim Slayt
- Haber Kodu Sitene Hber Koy
- Sitende Jennifer Lopez - Get Right Çalsın
- Sitende Beyonce - Naughty Girl Çalsın
- Sitende Celine Dion - My Heart Will Go On (tıtanıc) Çalsın
- Sitende Eminem - Mocking Bird Çalsın
- Sitende Eminem Ass Like That Çalsın
- Sitende Sean Paul - We'll Be Burning Çalsın
- Sitende 50 Cent - Just A Lil Bit Çalsın
- Sitene Canlı TV Ve Radyo Ekleyin
- Sitene Takvim Ekle
- Gelişmiş Arama Motoru
- bilgi.com un Web Arama Motoru
- bilgi.com un Video Arama Motoru
- Google Arama Motorunu Sitene Koy
- Sitene Yahoo Arama Motorunu Ekle
- Sitene LiveSearch Arama Motorunu Koy
- Giriş Sayfası Yapma Kodu
- Sitende Türkçe Tarih Olsun
- Kayarak Açılan Sayfa
- 24 Saat Müzik Kaliteli Radyo
- Sayfanıza Sihay Baloncuk Yağsın
- Sitenize Sağ Tuş Engeli Koyma
- Resmin Kodu
- Resmin Kodu 2
- Resmin Kodu 3
- Boyuna Haber Kodu
- Siteni Animasyonlu Bir Şekilde Aç
- Sitene Canlı Radyo Koy
- Sitende 20 Tane Oyun Yayınla
- Sitene Başka 20 Tane Oyun Koy
- Dünya nın En Çok Ziyaret Edilen Türkçe Web Siteleri Kodu
- Sitene Dünyanı En Çok Ziyaret Edilen Sitelerinin Listesini Koy
- Google ı Sitenin İçine Koy
- Bilgisayara Göz Atma Kodu
- Sitene Kutucuk Koy
- Button Kodu
- Giris Sayfası Yapma Kodu
- Linke Gelince Altta ve Üstte Çizgileri Oluşuyor!
- Döviz Kurları
- Devletim.com Listesi
- Sitene Video Oyun Animasyon
- 8 Tane Güncel Oyun
- Günlük Burç
- Güncel Teknoloji Haberleri
- Sitene Güncel Magazin Haberleri
- Matrix Arka Plan Efekti
- Sayfa Her Yenilendiğinde Arka Planın Rengi Değişir
- Uzay Arka Plan
- Buttonun Üstüne Gelince Kaçıyor
- Mause Efekti Mausenin Etrafında Renkli Pullar Dönüyor
- Mause Arkasından Renkli Renkli Simler Bırakıyor
- Sitene Dıgıtal Saat Koy
- Sitene Açılan Menü Ekleyin
- Resim Efektleri Resme Tıkla Uçsun
- Sitenizde Kilo Hesaplayıcınız Olsun
- Sitenize Gazeteler Köşesi
- Tüm İllerin Hava Durmuları
- Süper Haber Listesi Kodu
- Sitenize TV Dde Bugün Menüsü
- Siten İçin Süper Bir Arama Motoru
- Güncel İnternet Haberleri
- Hergün Güncellenen Spor Haberleri
- Efekt
- Sitenede Çıkınca Mesaj Verilsin
- Tüm Sayfayı Soldan Sağa Kaydırma
- Resim Slayt
- Haber Kodu Sitene Hber Koy
Yabancı Kaynaklar
<CNN (ABD) New York Times (ABD) Usa Today (ABD) Washington Post (ABD) Der Spiegel (Almanya) Die Welt (Almanya) The Australian (Avustralya) Le Soir (Belçika) Jornais do Brasil (Brezilya) China Online (Çin) Lemonde (Frana) Liberation (Fransa) Dernieres Nouvelles d'Alsace (Fransa) Tous les journaux (Fransa) The Sun (İngiltere) Guardian (İngiltere) Periodicos (İspanya) Giornale (İtalya) Corriere Della Sera (İtalya) Japan Times (Japonya) Ahram (Mısır) Dawn (Pakistan) Jornais Portugueses |