ŞÜKRÜ ANDAÇ İstanbul
Türkiye'den bazı internet sitelerine erişim mahkeme kararıyla engellenmesine karşın, kullanıcılar bilgisayarlarında yaptıkları DNS ayar değişikliğinin ardından bu yasağı kaldırıyorlar. Kullanıcılar, "internet alan adı sistemi" olarak bilinen DNS ayarlarını yurtdışındaki başka bir numaraya yönlendirerek yasağın önüne geçiyor. Bilindiği gibi yasaklı olan bu sitelere yurtdışından erişimde bir sorun yok.Yasak sadece Türkiye'deki kullanıcıları ilgilendiriyor. Engellemeyi kaldıran kullanıcılar, erişim için şu adımları izliyor:1-) Bilgisayarda "Denetim Masası" açılıyor. "Ağ ve internet bağlantıları" bölümünde 'ağ bağlantıları'na tıklıyorlar.
2-) Açılan yeni ekranda görülen "yerel ağ bağlantıları"nın üzerine gelerek mouse'ta sağa tıklanıyor. Kullanıcının karşısına çıkan yazılı bölümde "özellikler"e tıklıyorlar.
3-) Açılan yeni ekranda "internet iletişim kuralları (TCP/IP)" bölümünün üzerine
geliyorlar ve yine "özellikler" adlı bölümü işaretliyorlar.
4-) Yeni açılan pencerede "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullanın" yazılı bölüme gelerek, yuvarlakla işaretli yere tıklanıyor. "Yeğlenen DNS sunucusu" ve "Diğer DNS sunucusu" bölümlerindeki kutulara yeni DNS numaraları giriliyor. Üstteki kutuya "208.67.222.222", alttaki kutuya "208.67.220.220" yazılıyor. Ardından "Tamam"a tıklanıyor.
5-) "Yerel ağ bağlantıları" bölümüne geri gelerek, yine sağa tıklıyorlarl. Açılan bölümde "Onar" bölümüne basılıyor.
6-) Bu işlemin ardından Windows, DNS ayarlarını değiştiriyor ve erişim engeli kalkıyor. Ardından yasaklı siteye ulaşıyorlar.
Bir sayfa için kütüphaneye yasak
İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül ise kararı şöyle yorumladı: "Devletin, 'vatandaşımı koruyorum' mantığından vazgeçmesi lazım. ABD'deki kütüphanelerde Türkiye aleyhine yüzlerce kitap var. Ne yapacaksınız şimdi? Ya da kütüphanedeki bir kitabın, bir sayfasında Türkiye kötüleniyor. Kütüphane mi yasaklanacak? Bilenler, yolunu bulup yine izliyor. Gelişmiş ülkeler filtreleme yapıyor ırkçılık, terör gibi konularda ama böyle yasayla falan değil. Mahkemelerin teknik bilgisi yok. Yoksa sadece yayının olduğu, videonun olduğu sayfa da engellenebilir, ama uğraş gerektirir. Bunun yerine tamamını engelliyorlar."
Eleştirilen düzenleme
5651 sayılı İnternet Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Hakkında Kanun'un 8. maddesi, sansür eleştirilerinin kaynağını oluşturuyor. Bu maddeye göre, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu, sağlık için tehlikeli madde bulundurma, müstehcenlik, fuhuş, kumar suçlarıyla ilgili ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun hükümlerine aykırı yayınlar engellenebiliyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder