hakan yaman'ın yazdığı elma yayınevi’nden çıkan "kelimenü postmodern yakıştırmalar" adlı kitaptır. yaman, tarsus amerikan lisesi ve boğaziçi ekonomi mezunu olduğunu, ekonomi ve insan kaynakları yazıları yazdı, son olarak ford otosan’da yönetici olarak çalıştı ve daha sonra bu kitabı yazdı. maalesef kanser sonucu aramızdan ayrılmıştır. kitaptan alıntılar,
pozitif dayırımcılık bir şirketin organizasyonundaki "dayı kontenjanı" veya "torpil kotası".
İstifdam şirketlerin iş başvurusu yapan adaylar arasında beğendiklerini, o an için açık kadro bulunmasa bile işe alıp uyduruk bir pozisyonda, ihtiyaç duyulana kadar bekletmeleri, istiflemeleri.
kaçak elektrik kullanmak organizasyon şemasına bir tel atarak kendini doğrudan genel müdüre bağlamak. bu eğilim, müşteri memnuniyeti, kalite veya insan kaynakları gibi bölümlerin başına getirilen kişilerde sık görülür.
katvizit bebeği çok hatırlı kişilerden torpil getirdiği için işe alınmak zorunda kalınan, müdürlerin kendi bölümlerinde istemediği, elemanların evlilik dışı bebek muamelesi yaptığı vasıfsız kimse.
(k)ırkçılık bir şirketin insanların profesyonel niteliklerini yaş kriterine indirgemesi. gençlerin her konuda yaşlılara üstün olduğu tezini savunarak kırkını aşmış hiç kimseyi işe almaması.
koşu bandı sendromu (kbs) bir pozisyonun size "çok yoruluyorum, terliyorum; demek ki kariyerinde büyük mesafeler kaydediyorum" hissi verip yerinizde saymanıza neden olması. bu durum genellikle, çalışan, yeteneklerine ve kişiliğine uymayan bir alana geçtiğinde görülür.
menopozisyon sittin sene olarak ifade edilebilecek uzun bir süredir şirkette çalıştığı için işten çıkarılmayan sadık çalışanın emekliliğini beklerken oyalandığı, yetkileri ve fonksiyonları azaltılmış pozisyon.
motivasyola getirmek klasik yöneticinin elemanı işten çıkarmakla tehdit ederek otoritesine karşı gelmemesi yönünde ikna etmesi, hizaya getirmesi.
terfi diyar etmek bir çalışanın aldığı terfi veya güzel bir iş teklifi nedeniyle uzun süredir yaşadığı büyük şehri terk edip taşraya yerleşmesi. pozisyonun hatırına düzenini bozması.
çalışanı tefe koymak İşverenin sadece enflasyon oranında zam vererek ücretleri reel olarak sabit tutması. bu yöntemle, çalışanla bir nevi alay etmesi.
perforşans değerlendirmesi çağdaş insan kaynakları yöntemlerini bir tarafa bırakan şirketin çalışan performansını patronun gelişigüzel ve subjektif gözlemlerine dayanarak ölçmesi. kariyerinizin şansa bırakılması.
pijama yakalı mavi veya beyaz yakalıyken işini kaybedip evde oturmak zorunda kalan kimse.
torpeeling bir kurumun torpille işe girdikleri için yan gelip yatan yeteneksiz, deneyimsiz, eğitimsiz ve ölü kadrolarından arındırılması, tazelenmesi canlandırılması işlemi.
yönetim dadı-nışmanı uzun yıllardır şirketlerde önemli görevler alıp deneyim kazandıktan sonra kendi danışmanlık firmasını kuran ve başka şirketlerin genç, atak, gözü kara yöneticilerine birikimini aktararak, hata yapmamaları için onlara göz kulak olarak ve eğiterek para kazanan olgun ve emekli kimse.
zamorti yıllık enflasyon oranında yapıldığı için sadece fiyat artışlarını karşılayabilen, hayat standardınızı yükseltmeye yetmeyen zam.
geyik fırtınası ofis insanlarının bir odaya tıkılıp saatler boyunca akıllarına gelen her şeyi konuştukları, hazırlık yapılmadan gelindiği için de hiçbir sonuç veya karar alınamadan biten, litrelerce çay ve kahvenin tüketildiği plansız, programsız toplantılar.
bak-siyona geçmek maaş, prim iyileştirmesi, bölüme adam alınması veya yeni donanım gibi maliyetli şeyler istediğinizde, yöneticinizin "bakarız bir ara" diyerek not alması, aksiyona geçiyor gibi yapıp kulağının üstüne yatması.
ceotokrasi şirketin üst düzey yöneticisinin bütün gücü tek başına elinde bulundurduğu, herkesi astığı, kestiği yönetim biçimi.
esne(k) çalışma elemanlarını gece geç saatlere kadar ofiste çalıştırıp garibanları esneye esneye çalıştıran hain şirketlerin benimsediği modern çalışma düzeni.
aile şirreti amerika’da dandik bir paralı üniversite bitirdikten sonra yurda dönüp, aile şirketinde üst pozisyona geçen, patronun şımarık ve huysuz kızı.
büroletarya ofis emekçilerinden oluşan sosyal sınıf.
takım ruhu uyumsuz ve ilgisiz bir grup insanın hiyerarşi, kıskançlık, önyargı ve bencillik gibi nedenlerle ölümüne sebep oldukları varlığın hayaleti.
şirket lassie’si şirkette herkesin yardımına koşan, fazla iyi niyetli insan.
titryaki unvan bağımlısı profesyonel.
İşgüveysi hanımın ailesinin sahibi olduğu şirkette çalışan damat.
guru kalabalık yapacak daha iyi işleri olmadığı için, o guru konferansı senin bu guru konferansı benim gezen; genellikle üst düzey yöneticilerden oluşan insan topluluğu.
bunlari okuyunca bende bİr İkİ katkida bulunayim dİye aşağidakİlerİ ürettİm. devamini da sİz getİrİn
soykurum bağlı bulunulan kurumda komple soyu, sopu, sülaleyi entegre ederek dışarıdan katılan yabancı personele kıyım uygulanması
hamili kat patronun akrabası, hemşerisi, bilcümle ahbabı olarak gelen asalağın bir kattaki tüm çalışanların başına getirilmesi.
orgeneralizasyon planı üst düzey yöneticileri vasıfsız gören yada hamili katcıların basiretsizliği sebebiyle yetki ve devir vermekten korkan ceo nun tüm yetkileri kendine bağlaması